De zonedekking van PSV bij corners

zaterdag, oktober 1, 2011 @ 08:10 AM
posted by VoetbalAnalyses

Het is een nieuwe manier van dekken tijdens corners of vrije trappen van tegenstanders: zonedekking. Dat betekent niet iedereen een vaste tegenstander maar een zone waar een speler verantwoordelijk voor is.

Voor ons een leuke uitdaging om eens te analyseren of het goed werkt. Als je kijkt namelijk naar de laatste 3 competitiewedstrijden en Europa Leaguewedstrijd dan krijgen ze 3 tegendoelpunten uit standaardsituaties. Als je dan ook nagaat dat PSV tegen Ajax en Roda JC bijna geen standaardsituaties tegen heeft gehad, dan is de zonedekking nog niet succesvol.

We beginnen de analyse met een corner voor VVV waaruit Yoshida scoort met een omhaal.

Het probleem van zonedekking in dit geval is dat wanneer het niet nodig is dat het ook niet of deels gebruikt wordt. In bovenstaand moment staan er 7 man de tegenstander op te wachten, terwijl er maar 4 koppers zijn van VVV. Dat betekent dat er voor VVV ruimte ligt om en op de 16 meter. Zelfs de aanvallers van VVV zien dat en Yoshida blijft daarom ook op de 16 meter staan en kan daar in alle vrijheid de bal omhalen. Het had natuurlijk net zo goed een volley kunnen zijn en het punt is juist dat hij die ruimte krijgt.

Opvallend is dat ook alle 10 veldspelers in en om de 16 meter staan. Opmerkelijk omdat PSV toch goede koppers heeft om de tegenstander bij een corner goed te verdedigen: Bouma/Derijck, Marcelo, Pieters, Toivonen en Matavz. Het lijkt wel een soort van angst die PSV heeft bij corners. Als topclub is namelijk het moment dat de tegenstander met zijn allen op jouw helft komt, een moment om eens gebruik te maken van de ruimte achter de verdediging van de tegenstander. PSV heeft met Mertens, Wijnaldum, Lens en Matavz spelers die daar optimaal van kunnen profiteren.

Zo ging het ook tegen Rapid Boekarest fout bij een corner.

De opstelling van PSV bij een corner, 8 man in en om de 5 meter en 2 man op de 16 meter. Als je naar de opstelling bekijkt dan kan je hier nog weinig goed of fouts over zeggen, het enige wat ons opvalt is dat de latere doelpuntenmaker, vrij mag blijven staan rond Isaksson. Meestal willen keepers daar een verdediger hebben die de tegenstander weg houdt bij de keeper.

De eerste 4 spelers van PSV zijn vooral op de eerste paal gericht. Matavz vlakbij de eerste paal stond, zou eigenlijk al moeten zien dat die bal niet in zijn zone komt en bij de eerste paal moeten gaan staan. Omdat de eerste 4 man van PSV maar 2 tegenstanders hebben bij de 1e paal, komt er tussen Marcelo en Toivonen een ruimte. De bal komt daar precies en kan worden ingekopt.

Achter Toivonen had een tegenstander helemaal vrij gestaan om eventueel in te schieten en Bouma maar vooral Manolev staan aan de verkeerde kant te dekken. Pancu kan vrij in koppen, opvallend overigens bij de situatie is het volgende: Rapid Boekarest staat met maar liefst 6 man in de 16 meter! Als je geen spelers voorin houdt is het voor de tegenstander een goede reden om een spelers extra mee naar voren te sturen.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.