De strijd op het middenveld achter Sneijder

vrijdag, september 30, 2011 @ 04:09 PM
posted by VoetbalAnalyses

Nu De Jong weer fit is en Strootman zijn talent bij het Nederlands elftal heeft laten zien, zal van Marwijk op het EK hoogstwaarschijnlijk weer moeten gaan kiezen voor de plek naast Mark van Bommel.

Het is goed dat Sneijder niet fit is en dat Van Marwijk Van der Vaart nu als nummer 10 kan gebruiken. Anders was de concurrentie nog heviger geweest naar de plek naast Van Bommel op het middenveld. Veel Nederlanders willen het Nederlands Elftal aanvallender zien voetballen dan op het WK 2010 en daarom kiest de meerderheid van het Nederlandse voetbalpubliek voor Van der Vaart naast Van Bommel. Van Marwijk prefereert echter zakelijk en resultaat voetbal boven aanvallend voetbal, zijn goed recht op grote internationale toernooien.

De keuze op de plek naast Van Bommel was dus altijd Van der Vaart of De Jong echter sinds deze zomer is Strootman daar bij gekomen. De 21-jarige PSV’er toont iedere week weer aan dat hij degene is die PSV de lijnen uit zet. Helaas voor Strootman kan hij niet in de Champions League etaleren maar in de Europa League. Een topcoach wil zekerheid in bouwen en een jonge middenvelder met weinig ervaring zal in meerdere internationale topwedstrijden achter elkaar wisselvallig presteren. Strootman zal zeker mee gaan naar het EK in Oekraine en Polen maar zal dat vooral doen om ervaring op te doen. Je kan Strootman toch zien als de opvolger van Van Bommel na het EK, Strootman is uitstekend aan de bal, verdedigend goed en heeft net als Van Bommel ook nog diepgang.

Dan gaat de strijd nog tussen De Jong en Van der Vaart, zoals ik al eerder concludeerde zal Van Marwijk waarschijnlijk voor De Jong gaan kiezen. Dat is alleen niet omdat Van Marwijk voor zekerheid en zakelijkheid kiest maar voornamelijk om de balans in het elftal te behouden. Uitgaande dat Van Marwijk op het EK kiest voor 3 van de 4 volgende spelers voorin: Kuyt, Robben, Van Persie en of Huntelaar. Dan heb je drie spelers die op Van Persie misschien na niet het middenveld op komen en dus de positie van een diepgaande Van der Vaart niet overnemen.

Tegen Zweden speelde Van der Vaart maar met Affelay als linksbuiten, het eerste doelpunt van Nederland viel door dat Affelay uitzakte(blaud omcirkeld). Daardoor ontstaat er ruimte in de diepte(roze omcirkeld), als Affelay wel diep was blijven staan was er geen ruimte geweest voor Van der Vaart. Stond bijvoorbeeld Kuyt of Robben daar dan was die ruimte er niet gekomen en komen de kwaliteiten van Van der Vaart minder goed boven drijven. Wij denken dat daarom Van Marwijk nogmaals voor De Jong gaat kiezen op het EK 2012 in Oekraine en Rusland

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.