Alderweireld haalt nog geen CL niveau

Gister werd toch duidelijk dat Ajax nog niet het niveau heeft om ook Europees te presteren. Alderweireld viel op omdat hij verdedigend veel fouten maakte, wij analyseren waar hij zich nog kan verbeteren.

Topverdedigers vallen op als ze in gevaarlijke situaties goed weten te handelen. Dat betekent dus de tegenstander van het scoren afhouden door handelend op te treden. Wat ons op viel is dat Alderweireld daar tegen Real Madrid niet toe in staat was. Hij heeft de situatie niet onder controle of blijft niet rustig handelen waardoor hij verdedigend fouten maakt. Echte topverdedigers blijven in alle situaties koel en maken het de aanvaller dan nog zo moeilijk mogelijk. We beginnen deze analyse met de eerste kans van Benzema die voor leeg doel naast schiet.

Khedira komt door over links en Vertonghen zal moeten uitstappen om Khedira te verdedigen. Dat betekent dat Alderweireld(roze cirkel) tegen over twee tegenstanders komt te staan aangegeven door strepen van Alderweireld richting die spelers. Alderweireld zal moeten zorgen dat als de bal voor komt dat hij het de aanvallers zo moeilijk mogelijk maakt.

Bovenstaand moment is exact op het moment van passen van Khedira. Het is voor Khedira in deze positie onmogelijk om te scoren. Vertonghen draait direct op het moment van spelen om Özil het zo moeilijk mogelijk te maken, die ziet dat de hoek lastig wordt en laat lopen voor Benzema. Blijft alleen Benzema nog over als tegenstander voor Alderweireld. Echter wat doet Alderweireld in deze situatie? Hij loopt achter zijn keeper voor het geval dat de bal daar komt. Mocht dat zo zijn dan is het Vermeers zijn verantwoordelijkheid.

Nu trekt Khedira de bal terug naar Benzema en die mag vrij op de penaltystip in schieten. Alderweireld moet in deze situaties koel blijven en niet zijn doelman te hulp staan maar zorgen dat Khedira geen afspeelmogelijkheid meer heeft. Hij moet zijn tegenstander in de gaten houden in plaats van in paniek verder achter uit te lopen. Alderweireld moet duidelijk nog op deze situaties trainen want 10 minuten later was het raak.

Benzema komt nu door over rechts en moet op zoek naar een medespeler voor het doel. Ronaldo is de diepste man en Alderweireld de laatste verdediger, hij zal dus moeten zorgen dat die bal niet bij Ronaldo mag komen. Echter hij is weer te ver achteruit gelopen. Benzema speelt hem achter hem langs en Ronaldo kan raak schieten, 1-0. Alderweireld zal van deze wedstrijden moeten leren zodat hij ook in snelle counters van de tegenstanders zijn talent kan etaleren.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply