AZ voor en na rust tegen Feyenoord

maandag, september 26, 2011 @ 04:09 PM
posted by VoetbalAnalyses

AZ had het afgelopen zondag lastig tegen Feyenoord, Verbeek zette een aantal dingen om in de rust en werd na rust de bovenliggende partij en trok uiteindelijk aan het langste eind.

Koeman paste Feyenoord aan om AZ af te stoppen. Terecht, gezien het huidige spel van de alkmaarders en de diversiteit in de aanvallen, om een ploeg in opbouw in de eerste echte topwedstrijd wat aan te passen. Koeman had donderdag 120 minuten lang AZ kunnen observeren en het was duidelijk hoe hij AZ moest bespelen. Een extra middenvelder inzetten om Poulsen af te stoppen en dan maar met een aanvaller minder spelen.

Feyenoord had dus op het middenveld een extra mannetje over en zette deze in als AZ ging aanvallen. De drie roze omcirkelde middenvelders schoven zo van links naar rechts om de backs van AZ te verdedigen. Het gevaar voor AZ was dat Schaken niet mee verdedigde met Poulsen maar wel in zijn zone aanvalde. Viergever moest een aantal keer ingrijpen en Poulsen zelf werd een aantal keer voor bij gelopen door Schaken. De vrije rol voor Schaken pakte goed uit voor Koeman.

De tweede helft paste AZ zijn aanvalstactiek aan zodat Feyenoord nog verder achteruit moest waardoor ook Guidetti en Schaken steeds meer naar achter werden gedrukt.

Verbeek had in de rust Moisander naar het middenveld geschoven, zo ging het een poging doen om Feyenoord stuk te spelen. In het moment hierboven, zie je de 3 mans verdediging van AZ die de bal rond liet gaan, gevolg voor Feyenoord was dat het steeds moest gaan kantelen. Bakkal hoefde niet alleen nog maar Elm af te dekken maar moest ook Moisander in de gaten houden.

Voor Feyenoord was het kantelen niet meer te belopen omdat de bal snel van links naar rechts ging achterin. In bovenstaand moment wordt Poulsen ingespeeld en El Ahmadi zou dan moeten uitstappen, gevolg is dat Elm de ruimte van El Ahmadi in loopt, Clasie moet er achter aan en dan komt Maher helemaal vrij in het centrum van het veld. Eerder zou Leerdam naar binnen zijn geknepen om in ieder geval Maher niet te veel ruimte en tijd te geven, maar Leerdam is naar de zijkant gedreven omdat Wernbloom als soort van buitenspeler is gaan spelen.

Uiteindelijk wordt bovenstaand moment een vrije trap op de 16 meter en dat betekent de 1-1. Het was net als donderdagavond tegen FC Groningen, als AZ achter komt blijft het rustig en vertrouwen ze erop dat ze alsnog gaan scoren. Nu maakt het 1-1 en is de rode kaart van Leerdam het breekpunt om de overwinning ook nog binnen te halen.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.