Doelpuntanalyse: De 1-1 van FC Twente

Het was FC Twente die 5 minuten voor tijd de 1-1 maakte tegen Ajax. Wij analyseren waar het fout gaat bij Ajax en laten zien dat ze vooraf niet duidelijke afspraken hebben gemaakt.

Waar ligt de kracht bij FC Twente? Ze scoren vaak uit voorzetten vanaf de zijkant en zeker nu ook Ruiz weg is ligt daar ook de focus op. Adriaanse weet nog van vorige keer dat FC Twente op eigen helft wordt gehouden door Ajax en dat Janko opstellen dan geen zin heeft. Hij kiest voor De Jong in de spits en hoopt dan dat de lopende middenvelders Fer en W. Janssen wat kunnen creëren.

Ajax is sterker en De Boer weet ook dat Adriaanse in de laatste 10 minuten alles of niets gaat spelen en alsnog Janko inbrengt. Hij brengt Enoh zodat Luuk de Jong als nummer 10 en eerder Landzaat als nummer 10 een directe bewaker hebben. Door de laatste werd Ajax al gewaarschuwd in de 65e minuut.

Enoh staat goed opgesteld tegenover Landzaat, echter als Landzaat nog dieper de zestien in gaat wil Enoh zijn tegenstander over geven aan Alderweireld. Terwijl Alderweireld voor de eerste paal staat en helemaal geen idee heeft en alleen de zone afdekt.

Landzaat kan makkelijk uit de rug van Alderweireld komen en moet eigenlijk scoren in dit moment. Echter 5 minuten voor tijd is het alsnog raak. Het is Wisgerhof met de voorzet en Luuk de Jong die raak mag koppen. Het begint met het op komen van Wisgerhof door het centrum.

Boerrigter en Janssen hebben duidelijk de taak om gewoon met de eigen tegenstander mee te lopen. Daardoor wordt er aan die kant ruimte gecreëerd voor Wisgerhof om op te komen. Wat is het plan van Ajax om de opkomende Wisgerhof op te vangen?

In bovenstaand moment is het duidelijk dat Enoh zijn tegenstander Luuk de Jong heeft overgegeven aan het centrale duo. Echter hij is nog de enige Ajacied zonder tegenstander en als Wisgerhof dan op komt zal hij door moeten stappen of iemand anders door moeten laten stappen. Hij twijfelt duidelijk tussen De Jong en Wisgerhof verdedigen wat Wisgerhof de kans krijgt om naar de rand 16 meter op te komen.

Alderweireld vecht een direct duel uit met Janko, terwijl Alderweireld ook moet weten dat De Jong achter hem is gaan lopen en vrij staat. Hij moet Vertonghen dus coachen dat hij Janko moet overnemen of in ieder geval iets meer terugzakt. Nu staat Alderweireld tegen over twee tegenstanders en verwacht hij dat de bal op Janko gespeeld zal worden gezien hoe de bal van Wisgerhof zijn voet af komt. De Jong loopt er nog achter en kan vrij inkoppen.

Conclusie verdedigen Ajax: Het is niet goed op elkaar afgesteld, als ze in de rust goede afspraken hadden gemaakt hoe het duo Janko en De Jong af te stoppen dan was dit niet gebeurt. De rol van Enoh had beter besproken moeten worden, moet hij De Jong blijven volgen of moet hij zorgen dat de opkomende centrale verdediger vroeg gestopt wordt zodat FC Twente ver van het doel van Ajax blijft.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply