De rode kaart van Vukovic

zondag, september 25, 2011 @ 08:09 AM
posted by VoetbalAnalyses

De rode kaart die geen rode kaart hoorde te zijn, wanneer je beter de beelden bekijkt, denken wij direct weer aan elektronische hulpmiddelen.

Het leuke is ook dat in hockey en tennis wel al elektronische hulpmiddelen worden gebruikt en in het voetbal, waar veel meer geld in omgaat, nog niet. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid geld die op het spel staat maar voetbalwedstrijden wordt beslist in momenten. Één moment kan bepalend zijn en het is dus belangrijk dat deze goed beoordeeld wordt. Bij tennis zijn er veel meer punten die verdeeld worden en wedstrijden eigenlijk nooit beslist worden op één moment. Bij hockey zijn wedstrijden ook minder afhankelijk van één moment omdat er in hockey meer gescoord wordt dan met voetbalwedstrijden.

Zo analyseren we nogmaals het moment van de rode kaart van Vukovic wat absoluut geen rode kaart was. Als je in de samenvatting van Eredivisie Live naar de 40 seconden gaat dan zie je overduidelijk dat Vukovic onschuldig is. Het is namelijk Matavz die zelf over zijn benen struikelt en daardoor valt. Omdat Vukovic dicht in de buurt is wordt hij onterecht als schuldig verklaart.

PSV was veel beter voor de rode kaart toch als de rode kaart niet was gegeven stond het nog steeds 1-0. Bij Ajax – FC Twente ging scheidsrechter Vink de fout in en mocht Vertonghen niet de 2-0 aantekenen. Die 2-0 bleek achteraf belangrijk geweest te zijn des te meer omdat je dan genoeg afstand heb om een ongelukkig doelpunt tegen te krijgen. Nu bleef Twente in de wedstrijd en haalt alsnog een gelijkspel uit het vuur. Hetzelfde had natuurlijk kunnen gebeuren bij PSV – Roda JC.

We kunnen als voetbaldieren nog veel leren over andere sportdisciplines en daar opvattingen van overnemen. Er zijn zoveel mogelijkheden om het spel nog aantrekkelijker te maken en voetbalfans nog meer waar te geven voor hun geld. De toekomstige opvolger van Blatter zal direct onder vuur liggen nadat hij een inhaalslag zal proberen te maken en die inhaalslag te snel gaat voor mensen.

Be Sociable, Share!

  2 Responses to “De rode kaart van Vukovic”

  1. Eli schreef:

   Ik zou graag jullie commentaar horen inzake de door scheidsrechter Nijenhuis geconstateerde overtreding van Castillion in de wedstrijd RKC-NEC op 25 september. Ik heb nog niet eerder gezien dat een aanvaller op deze manier een overtreding maakte. Het is klip en klaar dat Castillion in zijn rush naar het doel van NEC geen overtreding maakt maar dat de verdediger van NEC zelf struikelt. De consequentie van Nijenhuis’ beslissing was wel verstrekkend want Castillion werd een zekere scoringspoging ontnomen. In dat opzicht sluit ik mij bij jullie aan dat het gebruik maken en raadplegen van technische hulpmiddelen bij een wedstrijd noodzakelijk wordt.
   Is het ook bekend of Nijenhuis een toelichting heeft gegeven op zijn beslissing om voor de overtreding van Castillion te fluiten?

   • VoetbalAnalyses schreef:

    Beste Eli,

    Zoals je zelf zegt het is klip en klaar dat Castillion geen overtreding maakte. Uiteindelijk is het niet bekend of Nijenhuis daarover toelichting heeft gegeven. Waarschijnlijk niet omdat het er uiteindelijk niet meer om doet omdat RKC won. Het leuke van deze fout van Nijenhuis is, dat mocht er inderdaad technische hulpmiddelen geraadpleegd worden, hoe zou je dit kunnen oplossen? Wij zien geen oplossing om het voor beide teams eerlijk op te lossen. Dit is dan juist weer een rede voor de FIFA om het gebruik van technische hulpmiddelen uit te stellen.

    Als je de beelden nog een keer nakijkt en goed op Nijenhuis let dan zie je dat hij niet naar de situatie van Castillion kijkt. Op het moment dat de bal naar Castillion gaat kijkt hij die richting op en ziet hij Amieux vallen. Nijenhuis denkt dan snel dat Castillion hem onderweg heeft afgeschud door hem te laten struikelen of te duwen. In dit moment zou de grensrechter van dienst Nijenhuis moeten ‘overrulen’ want de grensrechter heeft perfect overzicht over de situatie.


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.