Marcellis heeft belangrijke rol bij AZ

Dirk Marcellis heeft sinds zijn komst bij AZ nog geen dergelijke prestaties geleverd die men had verwacht in Alkmaar. Dit omdat hij een bijzondere rol heeft bij AZ.

Van de meeste rechtsbacks verwacht men dat hij ook aanvallend zijn steentje mee brengt. Kijk naar de topclubs van Nederland, Manolev, Van der Wiel, Rosales, Leerdam allemaal aanvallende rechtsbacks die graag mee opkomen. Echter al die clubs hebben ook minder aanvallende linksbacks aan de andere kant staan: Pieters, Boilesen, Tiendalli en Ramsteijn. Bij AZ is dat gewoon andersom, een aanvallende linksback met Poulsen en een minder aanvallende rechtsback met Marcellis.

Echter in het dynamische systeem van AZ heeft Marcellis nog een belangrijke rol. De centrale verdedigers van AZ schuiven graag door om op het middenveld een overtal situatie te creëren. Van Marcellis wordt dan verwacht dat hij naar binnenknijpt en de positie van de doorstappende centrale verdediger invult. Dat geeft meerdere aanvallende voordelen voor AZ. We beschouwen het doelpunt van Moisander tegen FC Groningen.

AZ bouwt op en Teixeira(spits van FC Groningen) neemt netjes positie in tussen de centrale verdedigers. Marcellis is niet in beeld maar je ziet aan de positie van Tadic onder aan in beeld dat hij gewoon op zijn positie staat.

In bovenstaand moment zie je hoe het aanvalsspel van AZ er vaak uit ziet. Moisander stapt door het middenveld op en Wernbloom maakt ruimte voor hem door naar rechts uit te zakken. Kieftenbeld moet kiezen en zou eigenlijk door moeten dekken op Moisander en Tadic moet knijpen naar Wernbloom. Want Marcellis is in dit moment geen back meer maar centrale verdediger en Moisander is een middenvelder geworden. In deze momenten ligt de kracht van AZ, de positiewisselingen zorgen ervoor dat een tegenstander uit positie gaat lopen en daarom achteruit gaat lopen.

Kieftenbeld denkt nog steeds aan zijn directe tegenstander op papier Wernbloom terwijl onder in beeld Tadic die alsnog heeft overgenomen. Kieftenbeld zou dus door moeten schuiven naar Moisander. Geen verdediger van FC Groningen stapt uit en Moisander kan daardoor uithalen. Het aanvalsspel is met deze manier van dynamiek door AZ heel erg variërend en moeilijk te verdedigen.

Het naar binnen knijpen van Marcellis heeft nog meer voordelen voor AZ waardoor de sterke punten van AZ nog meer benut worden. Daar zullen wij binnenkort op terugkomen, of mocht je het op korte termijn willen weten stuur ons dan een mail of reageer op dit artikel!

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply