Verdedigende middenvelders: Strootman vs Anita

Ajax werd vaak onder druk gezet door PSV en Ajax wist eigenlijk niet hoe ze er mee om moesten gaan. Strootman deed dat een stuk slimmer dan Anita/Enoh.

De Boer startte misschien een beetje verrassend met Anita op het middenveld en schoof daardoor Janssen en Eriksen een plekje naar voren. Ajax kwam moeilijk onder de druk van PSV vandaan omdat Toivonen of Matavz constant de passlijn naar Anita afdekte. Zie onderstaand plaatje hoe PSV dat slim aanpakte.

Anita was niet aanspeelbaar door dat Toivonen druk ging zetten in de passlijn van Alderweireld naar Anita. Anita zou vrij moeten komen wanneer hij iets dieper zou gaan lopen, probleem was dat Eriksen en De Jong daar ook in de bal kwamen waardoor die ruimte er niet was. Alderweireld had daarom nog maar één afspeelmogelijkheid en dat was Van der Wiel. Daardoor ontstond het eerste doelpunt van PSV.

Ajax pakte het verdedigend heel anders aan, het koos ervoor om Derijck en Marcelo te laten opbouwen en Sigthorsson er tussen in druk te laten zetten. Wanneer dan één verdediger door kon komen dan De Jong een beetje door te laten stappen net als Toivonen bij PSV. Echter Strootman kreeg wel de ruimte om iets dieper te gaan staan om daar de bal in grote vrijheid te ontvangen. Zo liet Van Halst al zien in Studio Voetbal dat Janssen helemaal naar de linksback positie ging bij Ajax waardoor Strootman dus ruimte had op die rechtshalf positie.

Wijnaldum speelde dus functioneel voor zijn team, PSV had door hem alle ruimte om een goede opbouw te verzorgen. Ajax zal nog goed moeten trainen hoe de opbouw te verzorgen als het onder druk gezet wordt. Tegen Real Madrid zal Ajax waarschijnlijk precies hetzelfde over komen dus moeten ze daar dan mee kunnen omgaan. Wij analyseren één mogelijkheid om onder die druk uit te komen.

Hierboven zie je dus de druk die PSV uitoefent op Ajax om in balbezit te komen. Iedereen weet dat dit de situatie van het doelpunt is maar we gaan deze situatie gebruiken om te laten zien hoe Ajax beter onder de druk kan uitkomen. We gaan er voor het gemak dus van uit dat Mertens hier Van der Wiel onder druk gaat zetten en Pieters met de diepgaande Eriksen mee gaat. Als dat gebeurt heeft Van der Wiel nog steeds geen afspeelmogelijkheid, wat moet er bij Ajax gebeuren om te zorgen dat hij wel een afspeelmogelijkheid heeft?

In bovenstaand geval Alderweireld zal door moeten bewegen om vrij te komen. Janssen staat in dit moment ook veel te diep, zeker als je rechterkant onder druk gezet wordt. Als Van der Wiel in dit moment niet vooruit kan moet het volgende gebeuren. Als Alderweireld door loopt dan moet Matavz kiezen, mee met Alderweireld of de ballijn naar Vertonghen er uit halen. Dan komt dus één van de twee vrij en een afspeelmogelijkheid voor Van der Wiel. Andere afspeelmogelijkheid is Janssen laten uitzakken naar die plek van verdedigende middenvelder. Wijnaldum zal moeten kiezen tussen Alderweireld en Janssen, hij moet namelijk eigenlijk de meeste diepe middenvelder verdedigen. Als Janssen die looplijn aanhoudt, houdt Ajax een middenvelder die controleert. Wanneer een tegenstander druk zet moet je als middenveld door bewegen en dat is wat Ajax nou precies niet deed en PSV wel.

Be Sociable, Share!

    One comment

    Leave a Reply