Doelpuntanalyse: PSV – Ajax 1-0

PSV wilde maar één ding aan het begin van de wedstrijd: er boven op klappen. Met gevolg dat ze na twee minuten al scoorde, wij analyseren de situatie voor het doelpunt.

Aan het doelpunt vooraf gaat natuurlijk de foute inspeelbal van Van der Wiel op Eriksen. PSV koos er voor om op de linkerkant vol druk vooruit te zetten en op het moment dat Van der Wiel ingespeeld zowel Pieters als Mertens er desnoods op te laten kletsen.

In bovenstaand moment zie je dat het idee van Van der Wiel helemaal niet slecht was. Er was genoeg ruimte om die bal tussen Pieters en Mertens door te geven op Eriksen. Lukt dat dan staat de PSV verdediging 1 op 1 achterin, lukt het niet kan PSV profiteren. Het probleem is in deze dat Van der Wiel duidelijk moest wennen om onder druk rustig te blijven. De back van het Nederlands Elftal wordt nooit onder druk gezet door een tegenstander. PSV paste zich zo aan dat Van der Wiel constant ingespeeld werd en dat PSV dan druk kon gaan zetten.

Hierboven zie je hoe PSV druk zette, zodra Alderweireld werd ingespeeld haalde Matavz de bal van Alderweireld naar Vertonghen eruit. In bovenstaand geval zijn Alderweireld en Anita van positie gewisseld. De manier waarop PSV druk zet doen ze vaker in grote wedstrijden, Lens naar binnen laten trekken zodat de linksback van Ajax vrij blijft. Van der Wiel heeft geen afspeelmogelijkheid meer als Mertens druk op hem gaat zetten en Pieters met Eriksen mee gaat.

Extra voordeel van het naar binnen laten trekken door Lens zie je in de omschakeling van PSV.

Hij staat namelijk al in het centrum en zijn directe mandekker Boilesen zal snel moeten omschakelen om nog van dienst te zijn verdedigend. PSV speelt het snel uit, dat komt mede door dat Alderweireld al snel in stapt, al had hij dat niet gedaan had PSV nog geduld moeten hebben en had Boilesen nog een aanvaller kunnen afdekken.

Nu is hij net te laat om Lens nog af te dekken en daarom dekt Vertonghen ook niet door op Matavz. Het was duidelijk dat de spelers van Ajax geen rekening hadden gehouden met de druk die PSV zou kunnen gaan zetten. Opvallend omdat zowel Strootman als Mertens hadden aangegeven net als bij FC Utrecht, Ajax direct onder druk te willen zetten.

Be Sociable, Share!

  2 comments

  1. “PSV koos er voor om op de linkerkant vol druk vooruit te zetten en op het moment dat Van der Wiel ingespeeld zowel Pieters als Mertens er desnoods op te laten kletsen.”

   “Het probleem is in deze dat Van der Wiel duidelijk moest wennen om onder druk rustig te blijven. De back van het Nederlands Elftal wordt nooit onder druk gezet door een tegenstander. PSV paste zich zo aan dat Van der Wiel constant ingespeeld werd en dat PSV dan druk kon gaan zetten.”

   “Het was duidelijk dat de spelers van Ajax geen rekening hadden gehouden met de druk die PSV zou kunnen gaan zetten. Opvallend om zowel Strootman als Mertens hadden aangegeven net als bij FC Utrecht, Ajax direct onder druk te willen zetten.”

   Inderdaad! Ik was als Ajax fan !@#-link! Dat doet psv nooit (ahum ende kuch). Dus wie verwacht dat nou? ON-GE-LOVE-LIJK! Vooral ook omdat De Boer aangeeft dat Ajax altijd moet proberen te blijven voetballen en de oplossing voetballend moet zoeken (ook onder druk). Dat ze dan op dat niveau zo slecht presteren vind ik echt heel erg zorgwekkend.

   Vertonghen was gisteren ook (weer) niet op zijn best zacht gezegd. Na het incident met Tyton werd dat (hij schoof beter in) wat beter. Na aanwijzingen van De Boer. Maar ook toen was het niet best. Gelukkig dat hij dat nu zelf ook inziet want ik vond ‘m voor de wedstrijd al wat al te stoer praatjes maken. vooral gezien zijn niveau. Laat ‘m svp eerst zelf gewoon weer even zijn niveau halen svp.

   Wat vond btw van de analyse van Van Halst over het aanvalsspel van PSV? Dat Lens naar binnen trok (& de back zo meenam) waarna Wijnaldum daarover heen kon komen (en zodoende Janssen dwong als linksback te spelen)? Hierbij liet Matavz zich uitzakken en nam een centrale verdediger mee uit het centrum btw. Wat zou vlgs jou de oplossing(en) hiervoor moeten zijn? Ik denk aan:

   -1- ofwel idd meelopen van de back, doordekken van de CV en beter druk zetten naar voren van het middenveld (Maar hoe? Wat ging er fout?)

   -2- ofwel ‘doorgeven’/ zone dekken met als voordeel dat Janssen dan (nog meer) voorin kan blijven en gevaar kan stichten

   Mijn voorkeur gaat eerlijkgezegd uit naar het laatste al weet ik (nog) niet waarom (en ook niet zeker of deze ideeen uberhaupt wel zinvol zijn). Ben benieuwd naar je reactie (eventueel verwerkt in een vervolg post over de gehele weedstrijd?).

  2. ad -1- bedenk ik me plots dat daarbij dan ook hoort dat ze Lens buitenspel moeten (gaan) zetten voor aansluiting van de linies voor druk zetten naar voren; ws ging (o.a.?) dat ook niet goed(?).

  Leave a Reply