De samenwerking op links bij Ajax

Ajax was in balbezit van PSV erg angstig waardoor ze steeds verder achteruit liepen. In Studio Voetbal was het Jan van Halst het teruglopen van Janssen zien, wij analyseren hoe je dat zou kunnen oplossen.

Wat vaak gebeurde was dat Derijck door mocht komen als rechtercentrale verdediger. Hier had Ajax duidelijk over nagedacht omdat ze wilde dat Mertens zo min mogelijk aan de bal zou komen. Nu lieten ze Derijck door komen het middenveld op en daar wilde Ajax hem dan opvangen. Echter dat opvangen van Derijck gebeurde steeds later, dat Derijck op een gegeven moment zelfs van 25 meter mocht schieten.

Hierboven het voorbeeld waar Derijck zover mag door lopen richting het doel van Ajax. Janssen trekt met Wijnaldum mee en Anita blijft zijn zone dekken. Wat ons vooral opvalt is de positie van Boerrigter, het lijkt er namelijk op dat Ajax niet wil dat Manolev ingespeeld wordt. Want waarom dekt Boerrigter zo kort Manolev terwijl hij in dit moment minder gevaarlijk is dan Derijck? Daar zie je duidelijk dat Boerrigter verwacht dat er vanuit het middenveld doorgestapt wordt zoals Ajax eigenlijk altijd doet normaal gesproken. Als dat niet gebeurt dan moet je buitenspeler iets meer naar binnen trekken zoals in onderstaand bewerkt moment.

Boerrigter haalt de ballijn naar Wijnaldum eruit, Janssen de ballijn naar Lens en Anita houdt de zone zodat hij eventueel nog kan uitstappen naar Wijnaldum. Enige afspeelmogelijkheid voor Derijck zou dan Manolev worden en die is het minst gevaarlijk(positioneel), dat is positief voor Ajax. Als Manolev aangespeeld wordt zal Ajax zich weer anders moeten positioneren. Anita zou dan Wijnaldum moeten oppakken, Boerrigter moet Manolev oppakken en zo doordekken dat hij niet meer terug kan naar Derijck, Janssen zou de ballijn naar Lens dicht moeten houden.

Maar zoals wij voetbalkijkers denken dat Derijck niet zo ver mag komen, zien voetbaltrainers ook weer een voordeel van het doorstappen van Derijck. Het voordeel is namelijk dat op dat moment Sigthorsson 1 op 1 staat met Marcelo. Gaat Derijck een steekbal geven die wordt onderschept of een schot dat wordt geblokt dan kan Ajax counteren. Wij denken dat Ajax het doelbewust deed omdat we De Jong maar één keer hebben zien doorstappen op Derijck waar Ajax het normaliter de gehele wedstrijd doet.

Be Sociable, Share!

    One comment

    Leave a Reply