4-3-3 punt naar achter vs 4-3-3 punt naar achter

dinsdag, augustus 30, 2011 @ 07:08 PM
posted by VoetbalAnalyses

Wij kregen de vraag om het middenveld bij Ajax-Vitesse te analyseren. Dit omdat beiden op het middenveld met de punt naar achteren spelen en er daardoor niet gemakkelijk koppeltjes gevormd kunnen worden.

Op papier ziet dat er als volgt uit:

Het ziet eruit alsof bij beiden de verdedigende middenvelder, bij balbezit van de tegenstander, twee aanvallende middenvelders moet verdedigen. Er zijn diverse oplossingen om de tegenstander met deze systemen te verdedigen. Meeste teams maken koppeltjes op het veld. Echter, Ajax zal zich in de Eredivisie niet aan de tegenstander aanpassen en kiest daarom voor de zonedekking.

In bovenstaand voorbeeld zie je hoe die zonedekking werkt. Wanneer de back de bal heeft, zet Boerrigter wat druk op de back. Janssen (blauw omcirkelt) schuift met de bal mee. De bal is nu op de linkerkant van Ajax en dan dekt hij de rechtshalf van Vitesse. Eriksen blijft in zijn zone lopen en door in die zone te lopen dekt hij de passlijn naar de vrije aanvallende middenvelder van Vitesse af. De Jong (oranje omcirkelt) positioneert zich zo dat Van der Heijden niet in gespeeld kan worden, maar zo dat hij ook nog kan omschakelen naar de vrije aanvallende middenvelder van Vitesse. Van der Struijk kan onmogelijk de vrije middenvelder op dit moment bereiken. Op papier ziet dat er als volgt uit:

Deze manier van verdedigen van Ajax heeft veel duidelijkheid nodig en spelers die de durf hebben om het uit te voeren. Daarmee bedoelen we dat spelers tegenstanders vrij moeten durven laten, met het vertrouwen dat een medespeler de zonedekking overneemt.

Dat moet een automatisme zijn en zoals hierboven te zien is, is dat bij Vitesse nog niet het geval. Pröpper (roze omcirkelt) let op dit moment niet meer op de bal, omdat hij eerst controleert of zijn man daadwerkelijk wordt overgenomen. Vitesse koos meer voor de koppeltjes dekking. Ajax had dat door en schoof Janssen verder naar voren, zodat Alderweireld of Vertonghen kon inschuiven.

Door het inschuiven en het vele bewegen bij Ajax kwam Vitesse 1 op 1 te staan. Zie bovenstaand de diepgang van Janssen achter Eriksen en het terugzakken van Sigthòrsson, om vervolgens weer diep te gaan. Eriksen is net diep gegaan en komt dan weer in de bal. Daardoor is het heel moeilijk om vast te houden aan zonedekking; overal staat het door het inschuiven van Alderweireld ook 1 op 1 bij Vitesse.

Als De Jong dan wordt ingespeeld zie je ineens wat het vele bewegen van Ajax heeft veroorzaakt.

Het interessante van deze positiewisselingen is dat de spelers uiteindelijk op hun eigen positie uitkomen. Sigthòrsson in de spits en De Jong en Eriksen daarachter. Sigthòrsson is vrij gekomen door zijn loop actie en wil de bal in de diepte. Hij is op dat moment de gevaarlijkste man en de twee verdedigers achter Sigthòrsson zien dat en kiezen er beiden voor om hem te verdedigen. Gevolg? Eriksen heeft genoeg ruimte om de bal op doel te schieten.

Stel vragen om nog dieper op het onderwerp in te gaan!

Be Sociable, Share!

  2 Responses to “4-3-3 punt naar achter vs 4-3-3 punt naar achter”

  1. Michel schreef:

   Op het moment dat Vitesse via een CV ging opbouwen, hoe werd er dan drukgezet door Ajax? Wie liet zijn man los en hoe werd er doorgedekt? Bijvoorbeeld, RCV van Vitesse bouwt op, Eriksen zet druk, Janssen dekt door naar hun rechtshalf en De Jong dekt door naar Van der Heijden en de linkshalf van Vitesse wordt opgepakt door een CV van Ajax. Is dit juist?

   Groeten,
   Michel

  2. VoetbalAnalyses schreef:

   Als Vitesse via een centrale verdediger ging opbouwen dan stapte of Eriksen of Siem de Jong schuin door op de centrale verdediger. Hij haalt de passlijn daarmee naar de centrale verdediger eruit, dan hoeft er ook niemand verder door te stappen op Van der Heijden.

   De Jong kan positie innemen tussen Propper en Van der Heijden zodat als Van der Heijden toch nog vrijkomt dat hij door kan stappen. Janssen dekt voornamelijk de zone zodat hij ook nog door kan stappen. Stond Van Ginkel dieper dan liet hij hem overnemen door zijn centrale verdedigers.

   Van cruciaal belang is dat het speelveld niet te groot wordt. Dat betekent dat Ajax met ruimte in de rug moet durven spelen omdat het anders geen zin heeft om druk te zetten.

   De redactie


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.