Radosavljevic is even helemaal de weg kwijt

dinsdag, augustus 23, 2011 @ 08:08 PM
posted by VoetbalAnalyses

Het loopt nog niet bij ADO Den Haag, Radosavljevic vorig jaar een belangrijke kracht voor de balans op het middenveld, heeft dit seizoen nog niet zijn draai gevonden. Wij analyseren zijn rol bij het huidige ADO Den Haag.

ADO Den Haag was afgelopen seizoen de verrassing met het leuke voetbal wat ze lieten zien. Verdedigend gaven ze weinig weg en voorin scoorde ze makkelijk. Het lijkt na het vertrek van Derijck veranderd, de verdediging van ADO laat na zijn vertrek geen goede indruk achter. Radosavljevic is een belangrijk onderdeel van de verdediging van ADO omdat hij de linies bij elkaar moet houden van het aanvallend ingestelde ADO.

Hierboven zie je een moment dat zijn collega middenvelders druk zetten op PSV, echter PSV kan er makkelijk uit komen omdat Radosavljevic zijn verdediging niet met het middenveld weet te verbinden. Daardoor ontstaat er ruimte voor Toivonen om tussen die linies in gespeeld te worden. Wellicht is dit de verdienste van PSV met het gevarieërde spel wat zij speelde maar tegen FC Groningen waren er dezelfde momenten.

Het was namelijk bij de 4e goal bij FC Groningen waar hetzelfde als tegen PSV gebeurde. De twee aanvallend ingestelde middenvelders Toornstra en Immers zetten druk en tegelijkertijd loopt de verdediging van ADO achteruit.

Vorig jaar durfde Radosavljevic wel druk naar voren te zetten en zijn directe tegenstander(nummer 10 tegenstander) los te laten. Het lijkt wel of de samenwerking vorig jaar tussen de drie centrale verdedigende spelers beter verliep. Een verdedigende middenvelder moet op een bepaald moment zijn nummer 10 los kunnen laten om zijn zone te blijven verdedigen. Tegen PSV geven wij een voorbeeld van de niet goed lopende wisselwerking.

In bovenstaand moment probeert PSV over de rechterkant van ADO aan te vallen. Radosavljevic dekt Toivonen die in zijn zone staat, Leeuwin geeft rugdekking en Kum is verantwoordelijk voor Lens. Echter een moment later veranderd de hele situatie als Toivonen positie kiest voor het doel en Lens naar de situatie toe trekt om ruimte te maken.

Vaak geven verdedigende middenvelders de nummer 10 over aan de centrale verdediger om rugdekking te geven aan de rechts of linksback. Dat moet niet, hij kan ook mee lopen en dat een centrale verdediger die rugdekking geeft. In bovenstaand moment gaat dat helemaal verkeerd bij ADO. Kum denkt dat hij Toivonen overneemt van Radosavljevic, Radosavljevic denkt dat hij moet mee lopen met Toivonen en Leeuwin twijfelt tussen Lens dekken of rugdekking geven. Gevolg? Mertens kan vrij schieten vanaf de 16 meter en Lens en Toivonen staan vrij om de rebound in te schieten, 3-0.

Gaat ADO Den Haag zich dit seizoen nog herstellen?

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.