De mogelijke oplossingen voor Roda JC tegen RKC

dinsdag, augustus 23, 2011 @ 03:08 PM
posted by VoetbalAnalyses

We hebben eerder geanalyseerd hoe moeilijk Roda JC het tactisch had tegen het nietige RKC. Wij geven hier de mogelijke oplossingen die Van Veldhoven had kunnen doorvoeren.

Zoals beschreven in ons eerdere stuk speelde zowel Roda JC als RKC in een 4-4-2 opstelling met een ruit op het middenveld. Alleen liet RKC Wielaert opbouwen en gaf hem maar weinig opties door dat Castillon en Ten Voorde lastig waren in de opbouw. Hieronder nogmaals het plaatje waarom het zo lastig was.

Wielaert was de opbouwer en alles links van hem werd vastgezet. Hoe had Roda JC dat kunnen oplossen zodat het er wel opbouwend uit zou kunnen komen? Er zijn er meerdere, we proberen ze allemaal toe te lichten.

Bij de bovenstaande oplossing zouden ze moeten doordraaien op het middenveld. Vormer trekt weg van zijn verdedigende middenvelder positie, Fledderus komt in die ruimte en Hempte gaat dieper naar voren staan. Auassar zal daarom moeten gaan kiezen, doordekken op Fledderus en geen rugdekking geven op Hempte of blijven staan. Ook Ten Voorde moet gaan kiezen, mee met Hempte of Vukovic blijven dekken zodat Roda JC niet kan opbouwen. Nu hoefde in de wedstrijd géén van de twee te kiezen, Ten Voorde kon de passlijn naar Hempte afdekken en Auassar kon Fledderus oppakken en Hempte in de gaten houden.

Een andere mogelijke oplossing is een spits meer aan de zijkant positioneren zodat je die kan aanspelen in de opbouw.

Stel Pluim zou naar rechts uitwijken en in de zone van Van Peppen komen dan moet Van Peppen gaan kiezen. De middenvelder oppakken die Meijers loslaat of de spits in zijn zone. Meijers wil druk zetten op de rechtsback, de middenvelder komt daardoor vrij en die kon niet aangespeeld worden door dat Meijers die passlijn afdekte of Van Peppen kort stond te verdedigen.

Wijkt een aanvaller uit naar de zijkant zal RKC dus moeten gaan kiezen. Van Peppen doorschuiven en een centrale verdediger meer naar links. Of gewoon zone blijven afdekken maar dan komt de rechtshalf van Roda JC vrij. Als je dan vooruit wat druk wil zetten zal de verdedigende middenvelder van RKC de rechtshalf van Roda JC moeten oppakken. Daardoor komt de nummer 10 van Roda JC vrij en dan moet RKC kiezen een verdediger doorschuiven naar het middenveld of niet.

Roda JC zocht niet naar oplossingen en is niet flexibel genoeg om systeem aanpassingen te doen. Vorig jaar was dat anders met flexibele spelers als Hadouir en Janssen. Zij konden op meerdere posities goed uit de voeten en daarom ideaal voor het dynamische 4-4-2 systeem wat Roda JC normaal gesproken speelt. Het is op dit moment te statisch en daardoor komt de tegenstander weinig in de problemen.

Denk jij dat Roda JC met de huidige spelersgroep nog in het linkerrijtje gaat meedoen?

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.