Analyse: RKC tactisch te sterk voor Roda JC

vrijdag, augustus 19, 2011 @ 09:08 PM
posted by VoetbalAnalyses

Na eerder Heracles en PSV het moeilijk te maken, behaalde RKC gister een dikverdiende overwinning op Roda JC. Misschien zijn ze individueel minder maar Brood brengt ze met een sterk concept het veld op.

Je kan wel zeggen dat RKC zonder enige Eredivisie ervaring aan het seizoen is begonnen. Toch heeft het in 3 wedstrijden pas 3 tegendoelpunten tegen gekregen. Als je de namen op papier ziet, dan springen alleen de talenten Castillon en Zoet eruit. Opvallend is dan ook hoe goed tegenstand ze bieden, dat is mede te danken aan coach Ruud Brood.

Hij zet zijn team op een slimme manier als de tegenstander in balbezit is. Dat is ook de insteek van het spel wat RKC wil spelen. Ze laten de tegenstander genieten van het balbezit en loeren vooral op een een individueel moment van Ten Voorde of Castillon. Maar hoe houden ze die tegenstander nu van hun doel af?

Wanneer Roda JC opbouwt dan laten ze de rechtercentrale verdediger inspelen. Dat betekent dus dat Castillon iets inzakt en Ten Voorde de linkercentrale verdediger vast zet. De keeper heeft geen andere mogelijkheid dan de rechtercentrale verdediger in te spelen. Deze wordt dan rustig onder druk gezet door Castillon en Ten Voorde blijft zo staan dat de andere centrale verdediger niet aan de bal kan komen. Dat betekent dat de linksachter van Roda JC in balbezit vrij is, het is echter voor Wielaert onmogelijk om hem te bereiken omdat Castillon die ballijn afdekt.

Zo kon Roda JC niet de vrije man vinden en was het hopen op een voorzet van de zijkant waar een keer een spits tegen aan kon lopen. Voor Roda JC kwam dat moment niet, de voorzetten kwamen allen niet aan. Wanneer RKC in balbezit kwam van achteruit werd al vroeg voor de lange bal gekozen richting de sterke Castillon. Vandaar uit richt RKC zich op het winnen van de tweede bal om verder te voetballen.

Wij zullen deze analyse morgen met beelden verder toelichten en eventuele oplossingen geven voor Roda JC.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.