Doelpuntenanalyse: NEC – Excelsior

donderdag, augustus 18, 2011 @ 11:08 AM
posted by VoetbalAnalyses

NEC won afgelopen maandag met 2-0 van Excelsior door twee schitterende lobjes van Melvin Platje. Wij analyseren hoe de goals precies tot stand kwamen.

Het was jeugdspeler en toekomstig nummer 10 van NEC Navarone Foor die de ruimte die Excelsior liet herkende. Foor was in de 63e minuut ingevallen voor de ook sterk spelende maar niet effectieve Leroy George.

Omdat NEC met de diepe nummer 10 Schone voetbalde, kwam het centrale blok van Excelsior af en toe één op één te spelen. In bovenstaand moment was dat ook zo en is Nieveld uitgestapt op Schone. Dat houdt in dat je een extra middenvelder vrij houdt en die zijn zone moet dekken of wel de pass naar de centrum aanvallers er uit moet halen. In dit geval is dat Vorthoren die daar een paar meter voor zijn eigen 16 meter staat en iets zou moeten kantelen.

De ingevallen Smit staat één tegen één tegen Platje en staat nog een aantal meter achter de rest van zijn verdedigers. Hij staat zo kort op Platje, dat Platje ruimte heeft om in die bal te komen. De meeste verdedigers kantelen hier een aantal meter naar de bal toe zodat ze geen ruimte hebben om de bal in de voeten te krijgen. De enige manier om ze aan te spelen is dan door de lucht en die bal moet dan ook nog perfect zijn. Nu staat Smit tekort en kan Platje voor hem komen(zie onderstaand).

Bij het tweede doelpunt is Excelsior met meer risico gaan spelen en daardoor is Bovenberg iets meer in het centrum gaan spelen. Platje krijgt meer ruimte en probeert tussen de verdedigers diep te gaan, er is genoeg ruimte voor en het is logisch dat Excelsior bij een achterstand die ruimte weggeeft.

Bovenberg moet het dichtlopen met Platje, een verdediger houdt hier altijd rekening mee dat de aanvaller de bal nog moet aannemen. De aanname kost tijd en daarmee loop je vaak een aantal meter al weer dicht. Zo ook in dit geval. Bovenberg heeft hem al weer ingehaald maar geeft te weinig druk op Platje zodat Platje kan draaien. Als je naar het doelpunt kijkt zie je Platje ook kijken of er een verdediger komt om zijn kont er in te zetten. Verdediger komt niet en dan heeft hij genoeg ruimte om er een hoogstandje van te maken.

Opvallend is ook dat Bovenberg niets van zijn doel afdekt maar eigenlijk alle ruimte geeft zodat Platje gaat schieten. De meeste verdedigers dekken dan direct een hoek af, Bovenberg zou de verre hoek moeten afschermen maar doet dat niet. Platje heeft het hele doel voor het uitkiezen en daarom is deze bal ook niet te houden voor De Ruiter.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.