Doelpuntanalyse: de loopactie van Axel Witsel

donderdag, augustus 18, 2011 @ 02:08 PM
posted by VoetbalAnalyses

Het tweede doelpunt van Benfica tegen FC Twente was een heel mooi uitgespeeld doelpunt. Waar ging het mis bij FC Twente dat ze even werden weggespeeld?

Het begint bij een uitgooi voor Benfica. Landzaat is de directe mandekker van Axel Witsel en staat daar kort gedekt omdat Witsel ook in de voeten kan worden gegooid. Als Bajrami voor Witsel had gaan staan dan had Landzaat een paar meter los kunnen laten en de hoge bal beter kunnen inschatten.

Nu moet Landzaat voor het duel gaan en wordt de bal er net over heen gegooid. Witsel schat dat iets beter in en is daarom het eerste weg vanaf de zijlijn. Witsel reageert direct om onder zijn rechtsbuiten te komen zodat die kan kaatsen. Vervolgens heeft Witsel het overzicht en de mogelijkheid om een actie te maken of een steekbal te geven.

Douglas stapt uit om te zorgen dat Witsel niet binnen door komt en daarmee eigenlijk dwingt om achteruit te gaan of een steekbal te geven. Door dat Douglas uitstapt ontstaat er ruimte voor Cardozo om in te lopen. Tot zover zeker geen fout van Douglas omdat Wisgerhof kort genoeg Cardozo dekt zodat die niet kan draaien.

Gaetan herkent de situatie dat Cardozo kort gedekt wordt en dus een afspeelmogelijkheid moet hebben. Hij beweegt door en komt onder, Tiendalli is te laat en verdedigt de verkeerde kant af waardoor Gaetan kan worden ingespeeld. In het beeld zie je ook al dat Douglas te fanatiek is ingestapt zodat hij Witsel kwijt is en Landzaat heeft afgeblokt. Daardoor kan Witsel helemaal vrij door het midden komen.

Dat is het verschil tussen de Eredivisie en internationale topwedstrijden. Er zijn momenten dat het niveau in eens heel erg hoog omdat de tegenstander beschikt over een individuele actie en een goed inzicht. Daardoor moet je constant als verdediger kiezen om kort te staan om de individuele actie er uit te halen. Of een beetje ruimte geven om zo geen gaten te creëren in je verdedigingslinie. Als je dan verkeerd kiest en de combinatie of individuele actie lukt, krijgen ze een kans.

Denk jij dat FC Twente nog de volgende ronde gaat halen?

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.