Bryan Ruiz, de ster van FC Twente

dinsdag, augustus 16, 2011 @ 04:08 PM
posted by VoetbalAnalyses

Vanavond tegen Benfica mag Ruiz gaan laten zien wat hij kan aan Harry Redknapp en de scouts. Wij analyseren hem nog eens na zijn geniale tweede helft tegen AZ.

Hij staat volgens de geruchten in de belangstelling van Arsenal en Tottenham Hotspur. Niet geheel onlogisch gezien zijn prestaties, in het eerste jaar bij FC Twente werd hij al tweede op de topscoorderslijst van de Eredivisie. De bijna 26-jarige speler(18 augustus) is op dit moment zeer belangrijk voor FC Twente, afgelopen zaterdag ook weer tegen AZ toen hij de tweede helft zijn opwachting maakte.

Hij houdt de tegenstander bezig, we analyseren een aantal momenten van afgelopen zaterdag waar in duidelijk te zien is dat hij niveau van de Eredivisie ontstegen is(als hij dat in de wedstrijd om Johan Cruijff schaal nog niet heeft laten zien).

Bovenstaand moment krijgt Ruiz de bal op het middenveld wanneer een counter door AZ eruit gehaald is. Je ziet 3 man van AZ die zich bezighoudt met wat Ruiz gaat doen. Een middenvelder kan daardoor vrij door het midden mee komen maar ook de spits loopt uit de rug van de centrale verdediger. Ruiz ziet dit maar kiest dan niet voor de simpele doorlopende middenvelder maar voor de spits. Reden? Het 3e man spelen, diepe man inspelen, onderkomen en schieten. Helaas legt Janko hem niet goed genoeg klaar voor Ola John.

Vooraf aan het doelpunt laat hij zien het spelletje te begrijpen.

Hier is hij als rechtsbuiten iets naar binnen gekomen om aanspeelbaar te zijn voor de centrale verdediger. De centrale verdediger heeft door zijn loopactie naar binnen 3 mogelijkheden gekregen om de bal af te spelen. De centrale verdediger kiest voor Cornelisse om in te spelen.

Waar de meeste rechter aanvallers dan blijven staan om toch aan speelbaar te blijven voor de back, beweegt Ruiz door. Als hij was blijven staan dan had hij sowieso een tegenstander in zijn rug gehad. Een niet bewegende tegenstander is makkelijk uit te schakelen voor een speler. Hij beweegt dus door in dit geval in de diepte, dat levert het volgende voor FC Twente op.

Cornelisse heeft weer drie afspeelmogelijkheden, als Ruiz was blijven staan waren dat er twee geweest. Door de constante beweging van Ruiz van binnen naar buiten en in en uit de bal, komt de tegenstander constant voor keuzes te staan. Met die loopacties creërt hij ruimte voor zichzelf om acties en doelpunten te maken.

Wil jij nog een mooie analyse over Ruiz lezen? Reageer dan nu!

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.