Wielaert/Vukovic géén Johan Cruijff schaal gekeken?

zondag, augustus 14, 2011 @ 08:08 PM
posted by VoetbalAnalyses

Cabral wist het gister twee keer te presteren om met een identieke actie de bal in de verre hoek te schieten. De analyse hebben wij al eerder met de Johan Cruijff Schaal geschreven, we schrijven hem nu opnieuw.

Een linkspoot aan de rechterkant, dan weet je toch als tegenstander dat hij het liefst naar binnen wil trekken om uit te halen. Het is logisch dat de linksback de actie buitenom af dekt als hij rugdekking krijgt van zijn centrale verdediger. Maar als die centrale verdediger vervolgens ook geen enkele druk geeft dan krijgt de linksbenige rechtsbuiten ruimte om uit te halen.

Wielaert geeft rugdekking aan zijn linksback Hempte, Hempte dekt buitenom af en Wielaert zorgt dat hij hem binnen door opvangt. Als Wielaert nou één stap naar voren doet dan moet Cabral weer achteruit en heeft Wielaert tijd om de binnenkant te blijven afdekken. Nu geeft hij aan Cabral aan dat hij best binnen door een aktie mag proberen te maken of daar iemand in stelling mag brengen.

In de Johan Cruijff Schaal scoorde Ruiz op identieke wijze, wij maakte er toen ook al een analyse over. Lees deze hier. Deze manier zou eigenlijk alleen mogen gebeuren wanneer er of geen rugdekking is of die rechtsbuiten maakt zulke goede schijnbewegingen dat het moeilijk te verdedigen is.

We mogen hopen dat het Roda JC hier van geleerd heeft en dat het dit jaar niet nog een keer zal gebeuren. Twee keer in één wedstrijd een speler die alle ruimte krijgt om in te schieten? Het betekent dat ze alle vertrouwen hebben in de kwaliteiten van Tyton dat hij vrijwel alle ballen vanaf de 16 meter eruit haalt.

Ook Vukovic heeft de wedstrijd om de Johan Cruijjf schaal niet gekeken.

Cabral krijgt in zijn geval nog meer ruimte en omdat de rest van de verdediging nog verder achter uit loopt kan Cabral echt op randje 16 meter schieten en kan hij het zelfs met een droge schuiver in de verre hoek af. Het mag best dat een rechtsbuiten met een linkerbeen naar binnen komt maar hou hem dan in ieder geval op zo’n afstand dat het een schot moet zijn die hij één keer in zijn carriére zo goed raakt.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.