Analyse: De aanval van Feyenoord

donderdag, augustus 4, 2011 @ 09:08 AM
posted by VoetbalAnalyses

De aanvallende problemen van Feyenoord zijn algemeen bekend. Wij analyseren waarom misschien een spitsentrainer uitkomst biedt voor Feyenoord.

Afgelopen zaterdag speelde Koeman voorin met middenvelder Van Haaren in de spits, Cissé op links en Guyon Fernandez op rechts. Het ontbreekt deze voorhoede aan de nodige creativiteit, om kansen te kunnen creëren. Van Haaren zakte veel uit de spits en werd dan vaak door gedekt door een uitgestapte centrale verdediger. Dat betekent dat er ruimte komt, centraal in de verdediging van Malaga. Alleen El Ahmadi wist daar echter bijna een keer van te profiteren.

Met name de twee buitenspelers vielen mij tegen in  deze wedstrijd. Sekou Cisse en Guyon Fernandez zijn beiden geen echte buitenspelers. Ze hebben allebei ruimte nodig en willen vooral ballen in de diepte hebben. Voor Malaga was dat simpel verdedigen. Door ze namelijk te laten inspelen en ze vervolgens onder druk te zetten, zo kon Malaga eenvoudig weer balbezit veroveren. Daarentegen kon Feyenoord de buitenspelers vaak niet eens inspelen, omdat ze niet in de bal kwamen. Slechts één keer heeft Cissé zijn tegenstander gepasseerd om een voorzet te geven. De posities voor het doel zijn dan, zoals hieronder te zien is, slecht bezet en er volgt geen kans uit.

Het is te eentonig hoe Feyenoord speelt en daar moet verandering in komen. De verdediging en het middenveld deden het in deze wedstrijd aanvallend redelijk goed. Leerdam kwam vaak op over de rechterkant en op het middenveld, met Clasie, Fer en El Ahmadi werden goede combinaties gemaakt. Het probleem is alleen; hoe kom je bij de voorhoede?

Beide vleugelspeler lopen vooruit en gaan pas werkelijk diep als de bal komt. Dat heet reageren in plaats van anticiperen. Reageren doet je tegenstander ook en waarschijnlijk vrijwel net zo snel als jij, waardoor je niet eerder bij de bal bent. Bij Feyenoord heeft alles met loopacties/vooracties te maken om tot doelpunten te komen. Zij moeten een spitsentrainer op de aanvallers zetten, die hen kan leren positie te kiezen en ruimte voor zichzelf en anderen te maken. Als een middenvelder namelijk doorkwam en er een 4 tegen 4 situaties ontstond, stonden de aanvallers gewoon stil en te kijken wat hij er mee ging doen.

Ik maak me nu zorgen over Feyenoord, als we kijken naar het komende seizoen, want veel doelpunten zullen ze niet gaan maken. Voor hen is het hopen dat Biseswar herstelt zodat hij Fernandez, Fer en Cissé van een bruikbare voorzet kan voorzien. Tot die tijd zou ik absoluut met Cabral in de basis beginnen. Tegen Malaga liet hij zien de bal te willen hebben, maakt loop acties en brengt gevaar mee. Dat zou Koeman toch ook gezien moeten hebben in die 15 minuten speeltijd.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.