Johan Cruijfschaal: het ontstaan van de penalty

zondag, juli 31, 2011 @ 04:07 PM
posted by VoetbalAnalyses

Ajax kreeg gister 2 doelpunten om de oren in de Johan Cruijff schaal, we analyseren het ontstaan van de penalty dat de 1-0 voor FC Twente betekende.

Het eerste doelpunt uit een penalty kwam voort uit en situatie waar Cornelisse doorbreekt over rechts. Ebecilio en Boilesen laten zich makkelijk te kijk zetten.

Berghuis wordt aangespeeld vanaf het middenveld, hij mag van Boilesen aannemen en wachten op aansluiting. Op zich geen probleem maar dan moet de wisselwerking tussen Boilesen en Ebecilio wel kloppen. Omdat Boilesen zo lang wacht met enige druk te zetten op de bal staat hij niet meer op één lijn met de rest van de verdediging.

Ebecilio geeft ook geen enkele druk op de bal en Berghuis kan dus in alle rust wachten om te beslissen wat hij gaat doen. Ebecilio dekt de ballijn naar de spits af maar die blijven weg om Cornelissen en Berghuis ruimte te geven. Omdat ze daar wegblijven ontstaat er ruimte voor Cornelisse om binnendoor te komen. Normaliter probeert een spits nog aanspeelbaar te zijn en kan Blind dan rugdekking geven. Nu moet Ebecilio eigenlijk zien dat hij geen ballijn van de spits af hoeft te dekken maar zich moet richten op de bal, Eriksen dekt die passlijn naar de spits al af.

Cornelisse komt door en wordt dan afgestraft op zijn verdedigende kwaliteiten, daar moet je hem nu zeker niet op veroordelen omdat Ajax een hele goede wedstrijd heeft gespeeld. Toch zullen tegenstanders constant lopers tegen over hem gaan zetten zodat ze in de omschakeling kunnen profiteren. Wil ik toch nog een compliment geven aan Janko, we hebben hem de hele wedstrijd niet gezien maar hij is toch beslissend.

Hij kiest namelijk weer geniaal positie voor het doel, namelijk geen positie. Hij weet dat hij verdedigt wordt door Alderweireld en die goed staat opgesteld. Een spits wil scoren en zal daarom toch een loopactie gaan maken om Alderweireld af te schudden. Echter Janko blijft gewoon bij de tweede paal hangen zodat de 16 meter en de eerste paal vrij blijven voor W. Janssen en De Jong. Blind moet Cornelissen al opvangen en kiezen en heeft gelijk om zich tussen Cornelissen en Janssen te positioneren. Gevolg is dat er ruimte is bij de 1e paal en daar wordt Theo Janssen op zijn verdedigende kwaliteiten afgetroefd.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.