Johan Cruijff Schaal: Doelpunt Ruiz

zondag, juli 31, 2011 @ 04:07 PM
posted by VoetbalAnalyses

Bryan Ruiz maakte gister het winnende doelpunt in het duel om de Johan Cruijffschaal. Wij analyseren hoe dit voor Ajax eigenlijk niet had mogen gebeuren.

FC Twente speelde met 10 man door een rode kaart van Steven Berghuis. Als de tegenstander met 10 man speelt heb je altijd één extra verdediger over. Gevaar is daarom ook dat je af en toe een mannetje laat lopen omdat je toch weet dat er een extra verdediger is. In deze situatie was dit echter niet het geval. Ruiz krijgt de bal op de rechtsbuiten positie en heeft tijd om te draaien en Blind op te zoeken. Ooijer assisteert en geeft rugdekking aan Blind.

Beide weten dat Ruiz waarschijnlijk binnen door gaat omdat hij het liefst op zijn linkerbeen uit komt. Om hem te dwingen naar een simpele pass in de breedte coacht Ooijer Blind dat hij de actie buitenom moet afdekken. Dat betekent dus dat als Ruiz binnen door gaat Ooijer hem zal opvangen. Blind geeft hem daarom wat ruimte om voor die binnen door actie te gaan maar Ruiz zal dan direct Ooijer tegen het lijf lopen.

Hij krijgt hier nu al veel ruimte van Ooijer om ook nog eventueel een spits in te spelen. Hij is bang om in te stappen en dan uitgespeeld te worden, echter Ooijer zou als hij instapt weer rugdekking van Blind moeten krijgen.

Ooijer durft het niet aan en kiest er voor om de korte hoek af te dekken. Dat moet een verdediger altijd doen als hij 1 tegen 1 staat en de tegenstander wil schieten. De keeper heeft bij de lange hoek namelijk meer tijd en zal die dan ook iets meer open houden. Echter in dit moment met 11 tegen 10 moet je durven in te stappen. Je weet dat Ruiz linksbenig is en dus wil schieten met links, geef die ruimte niet om te schieten als je met een overtal aan het verdedigen bent. Dat geeft de aanvaller namelijk toch nog een kans.

Conclusie, de eerste keuze van Ooijer was goed om Blind buitenom af te dekken en hij binnendoor. Daarna gaat hij zelf buitenom af dekken en krijgt Ruiz ruimte om te schieten. Dan had je beter Blind gewoon het duel aan moeten laten gaan of zelfs zeggen dat hij binnendoor moest afdekken. Als Ruiz buitenom gaat moet hij een voorzet geven en ook nog met zijn rechterbeen. Dat is toch iets minder gevaarlijk dan schieten met zijn linkerbeen op een betere positie door dat hij binnendoor mag.

Hiermee wil ik niet zeggen dat Ruiz het kado heeft gekregen want je moet hem toch nog maar even zo in schieten!

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.