Ajax – FC Twente: Strijd op het middenveld

zaterdag, juli 30, 2011 @ 06:07 PM
posted by VoetbalAnalyses

Vanavond spelen Ajax en FC Twente om de Johan Cruijffschaal. Durft Adriaaanse ook Ajax onder druk te zetten? Het tactische plaatje van vanavond.

Opstellingen:

Ajax: Vermeer: Van der Wiel, Alderweireld, Blind, Boilesen: Janssen, De Jong, Eriksen: Sulejmani, Sigthorsson, Ebecilio.
FC Twente: Mihaylov: Cornelisse, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli: Brama, Janssen, De Jong: Berghuis, Janko, John.

Beide teams spelen in een 4-3-3 systeem, alleen de vorm op het middenveld is anders. Ajax speelt met de punt naar achter en FC Twente speelt met de punt naar voren. Dat zal tactisch interessant worden vooral in balbezit van beide ploegen. FC Twente zal druk zetten bij balbezit van Ajax. Dat geeft het volgende spelbeeld.

FC Twente zal voornamelijk Blind laten opbouwen, Janko zal Alderweireld afdekken en dan zal Luuk de Jong doorschuiven naar Blind. Dat is ook de rede dat Blind speelt in plaats van Ooijer, vanwege zijn opbouwende kwaliteiten en zijn linkerbeen. Willem Janssen zal tussen Theo Janssen en Luuk de Jong gaan spelen en op moment dat zijn teamgenoten druk zetten door te schuiven naar Theo Janssen. Siem de Jong zal daardoor de vrije man worden voor Ajax, hij zal moeten zorgen dat hij aanspeelbaar is voor zijn medespelers. Ajax zal veel moeten bewegen met T. Janssen, S. de Jong en Eriksen zodat Brama en W. Janssen moeilijk grip krijgen op het middenveld.

FC Twente zal ook redelijk snel onder druk gezet worden door Ajax, FC Twente zal dat met L. de Jong op de nummer 10 positie lange ballen van achteruit gaan spelen. De Jong is namelijk niet in de voeten aanspeelbaar omdat hij heel diep positie inneemt. FC Twente zal met die lange ballen afhankelijk zijn van individuele acties. Ajax zal het meer moeten hebben van combinaties.

Ajax zal 1 op 1 gaan spelen achterin als L. De Jong inderdaad zo diep zou staan. Wij verwachten gezien de voorbereiding dat Ajax weinig aan voetballen toekomt door het druk zetten van FC Twente. Dat houdt in veel duels op het middenveld en daar is FC Twente toch sterker met W. Janssen en Brama tegenover S. de Jong en Eriksen. Ook bij lange ballen zijn Janko en De Jong veel sterker dan Blind en Alderweireld, de onervaren verdediging van Ajax gaat zijn tol eisen uiteindelijk.

Zet nu in op FC Twente en krijg voor iedere euro maar liefst 4,75 terug!

Be Sociable, Share!

  One Response to “Ajax – FC Twente: Strijd op het middenveld”

  1. Michel schreef:

   Wellicht is het mogelijk een analyse te schrijven over Ajax – Vitesse. Beide teams speelden op papier in de p.n.a., Ajax met Janssen en Vitesse met Van der Heijden. Hoe pakten beide teams dit op? Werden er verdedigend koppeltjes gemaakt of pakten beide teams het in de zone op? Zou leuk zijn wanneer hier een analyse van gemaakt zou worden.

   Groeten,

   Michel


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.