Analyse: Toivonen in de spits en Wijnaldum op 10

donderdag, juli 28, 2011 @ 07:07 PM
posted by VoetbalAnalyses

Gister kwam PSV in actie tegen Nottingham Forest en won met 3-1. Rutten koos er in dit oefenduel voor om met Toivonen in de spits te spelen en Wijnaldum op 10. Lees de analyse van deze wisselwerking.

Het idee is namelijk dat Toivonen veelal uit de spits trekt en Wijnaldum die ruimte kan invullen. Geen slecht idee, beide spelers kunnen op beide posities goed uit de voeten. Voor een tegenstander is het lastig omdat beide spelers verschillende kwaliteiten hebben. Wijnaldum heeft snelheid en een goede actie in huis, Toivonen is slimmer, sterker en doelgerichter. Door steeds van positie te wisselen moeten de verdedigers en middenvelders van de tegenstander gaan kiezen.

Hierboven zien we zo’n voorbeeld dat de tegenstander de aandacht van één van de twee verliest. Daarbij moet ook meegenomen worden dat Lens zich ook meldt in het centrum van het veld. Toivonen komt zo helemaal vrij op de 16 meter en kan ingespeeld worden door Mertens. PSV kan vrij inschieten vanaf de 16 meter en dat zal 1 op de 2 keer zeker een doelpunt moeten opleveren. Je kan niet op beide spelers één verdediger zetten en de hele wedstrijd laten achtervolgen. Opbouwend heeft het ook weer een voordeel bij deze samenwerking.

Als ze beide uitzakken naar de nummer 10 positie komt er vaak één van beide vrij. Zoals in bovenstaand moment zo is, stapt wel één van de centrale verdedigers door op de uitzakkende spits dan is er aan de zijkant meer ruimte. Wanneer Mertens dan de diepte zoekt is er minder rugdekking bij zijn tegenstander. Als je terugkijkt naar de finale van de Champions League besloot Manchester United om geen centrale verdediger door te schuiven. Dat geeft dan weer voordelen dat je meer balbezit kan spelen op het middenveld.

Natuurlijk is er ook weer een nadeel met het spelen zonder echte spits die het veld groot houdt.

Hier zie je zo’n moment dat Mertens is doorgebroken aan de linkerkant van het veld. Als hij de 16 meter bereikt is er geen spits voor het doel om van een voorzet te voorzien. Dat betekent dat hij moet wachten op aansluiting. Dit is overigens wel een moment dat de tegenstander ook vooruit wil voetballen. PSV zal in de Eredivisie juist tegen tegenstanders spelen die terugzakken op eigen helft waardoor deze situatie in principe niet kan ontstaan.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.