Analyse: Meer risico zorgt voor winst FC Twente

woensdag, juli 27, 2011 @ 08:07 AM
posted by VoetbalAnalyses

FC Twente had het gister lastig tegen het verdedigende FC Vaslui. Na een tactische wijziging op het middenveld werd toch de winst binnen gehaald, wij analyseren de tactische wijziging.

De Roemenen speelde in een 4-2-3-1 systeem en FC Twente in een 4-3-3 systeem. Dat geeft op papier het volgende plaatje.

Je ziet eigenlijk overal koppeltjes lopen over het veld behalve bij beide teams achterin, daar is er één vrije man. Met die koppeltjes is het makkelijk te verdedigen voor FC Vaslui. Dat is simpel je eigen man constant verdedigen, af en toe kwam FC Twente er door via een individuele actie van Bajrami maar daar dat was dan ook het enige.

Een half uur in de eerste helft gaat FC Twente tactisch een wijziging doorvoeren. Brama gaat wat dieper op het middenveld spelen zodat de nummer 10 van FC Vaslui(Wesley) moet gaan kiezen.

Wil FC Vaslui de verdedigende stelling blijven vasthouden zou Wesley moeten meeverdedigen met Brama. Echter daardoor zouden ze aanvallend ook weinig meer kunnen brengen omdat er geen aansluiting meer is bij de spits. In het begin kon Wesley nog makkelijk pendelen tussen een centrale verdediger en Brama maar door die wijziging is die afstand te groot geworden. FC Vaslui besluit om Wesley gewoon die zone te blijven dekken.

Het doelpunt valt dan ook 10 minuten voor rust na het vrij komen van Leugers op de 16 meter. We analyseren het ontstaan van de penalty.

In de verdediging heeft FC Vaslui nog steeds dezelfde koppeltjes. Echter op de 16 meter zie je geen koppeltjes meer. Wesley verdedigt eigenlijk niemand en dekt zijn zone af. De ene verdedigende middenvelder dekt Luuk de Jong en de andere verdedigende middenvelder dekt de gevaarlijkste middenvelder(Brama) op het moment van de voorzet.

Nadat de bal bij Leugers aan komt is hij de gevaarlijkste middenvelder geworden en moet de verdedigende middenvelder van FC Vaslui over komen. Dat geeft Leugers de ruimte om te schieten, Adailton verdedigd echter actief mee ondanks dat hij niet verantwoordelijk is voor Leugers. Dat zorgt uiteindelijk voor een penalty, Brama kwam in de tweede helft ook vaak vrij op het middenveld echter was er te weinig beweging bij De Jong en Janko om vooruit te spelen.

Het verder vooruit schuiven van Brama brengt ook weer risico met zich mee. Als FC Vaslui namelijk gaat counteren is Wesley helemaal vrij in de omschakeling. Dat betekent dat FC Twente 1 op 1 komt te staan achterin. Co Adriaanse durft dat aan en dat siert de trainer Co Adriaanse.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.