Analyse FC Twente: Ruimte die ontstaat bij drukzetten

dinsdag, juli 26, 2011 @ 11:07 AM
posted by VoetbalAnalyses

FC Twente zal vanavond in de Champions League de tegenstander direct onder druk gaan zetten. Voor FC Twente hopelijk net zo succesvol als tegen Fenerbahce. We analyseren de nadelen van het drukzetten tegen Fenerbahce.

Met de aanvallende instelling van middenvelders Chadli en Janssen is het belangrijk om toch balans te houden in het veld. In het eerste moment dat wij analyseren staan er teveel spelers van FC Twente voor de bal. Daar vloeit dan ook de eerste kans uit voor Fenerbahce.

In bovenstaand moment zie je dat het middenveld en ook Tiendalli zich voor de bal bevinden. Omdat Fenerbahce met twee spitsen speelde ontstaat er achter in een 1 tegen 1 situatie. Cornelisse moet in dit moment gaan kiezen tussen terug lopen of druk zetten. Wanneer hij druk zet loopt Stoch uit zijn rug weg en moeten de centrale verdedigers wat kantelen. Bij terug lopen vangt hij Stoch op en ontstaat er geen overtal situatie. Echter nadeel daarvan is dat het hele team moet omschakelen en terug naar eigen veld moet wat energie kost.

Het nadeel van drukzetten is dus als het fout gaat dat er een overtal kan ontstaan voor de aanvallende partij. Belangrijk is dan dat de verdedigers van elkaar weten hoe ze reageren als ze in die situatie terecht komen.

In bovenstaande situatie ontstaat er dus een overtal en Douglas probeert door in te stappen de aanvaller een keuze te laten maken(afspelen of zelf gaan). Door het instappen heeft de man met de bal nog maar één aanvallende afspeelmogelijkheid, Buysse kiest te laat voor de middelste aanvaller waardoor die kan scoren, links of rechts af kan spelen. Als verdediger moet je knijpen en reageren op de positie van je medeverdedigers. Dit zijn situaties die vaker bij FC Twente voor zullen komen bij de speelwijze van drukzetten.

Drukzetten eist concentratie en inzicht bij de verdedigers. Je moet anticiperen op situaties die ontstaan, als verdediger moet je bij drukzetten keuzes maken en dat houdt ook in af en toe risico’s nemen. Een coach moet dus veel praten met spelers over welke keuze zullen gaan maken in welke situatie.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.