PSV moet op tactisch gebied oppassen

dinsdag, juni 28, 2011 @ 09:06 PM
posted by VoetbalAnalyses

PSV heeft eindelijk de gewenste aankopen binnen, Strootman en Mertens zullen PSV zoals het nu naar lijkt te gaan versterken. Hoe ziet het plaatje er nu uit voor PSV?

PSV heeft voor 13 miljoen euro linkshalf Strootman en linksbuiten Mertens binnen gehaald. De twee spelers waren dit seizoen de uitblinkers bij FC Utrecht. Beide spelers kregen beide ook een uitnodiging voor hun nationale elftal en ze verkassen nu dus naar topclub PSV. Zij zullen de linkerkant van PSV opvulling moeten geven na het vertrek van Dszudszak, die laat nog al wat achter aan assists en doelpunten.

Het enige waar PSV zich zorgen over moet maken is dat ze niet in een trechter gaan lopen. Daar bedoel ik mee dat niemand het veld meer breed zal houden en daardoor het speelveld te klein wordt om de tegenstander kapot te spelen. Met vleugelspitsen als Mertens en Lens die liever niet aan de zijkant spelen zal Rutten daar goede afspraken met ze moeten maken. Een elftal moet namelijk perfect anticiperen op elkaar dat betekent trekt een buitenspeler naar binnen dat een ander die ruimte invult. Mooi voorbeeld zijn Marcelo en Alves bij Real en Barcelona, die de ruimte invullen van de naar binnenkomende Ronaldo en Messi.

Het probleem aan de linkerkant zal groter worden dan aan de rechterkant, dit seizoen zag je al dat de rechterkant met Lens en Manolev redelijk in elkaar zat. De linkerkant wordt nu opgevuld met Mertens, een rechtspoot die graag naar binnentrekt, verdedigers weten dat en zullen zich daar op gaan aanpassen. Trekt Mertens naar binnen zal of een spits naar buiten moeten trekken of de linksback op moeten komen. Met Pieters hebben ze niet het type back die de ruimte zal gaan benutten. Wat PSV dan ook nodig heeft is een bewegende spits die ook uit de voeten kan aan de zijkant, iemand met een actie in huis. Het plaatje gaat er als volgend uit zien.

Met een diepe middenvelder als Toivonen nog achter de spits zullen de ruimtes voorin helemaal klein worden. Het zal makkelijk verdedigen worden voor een tegenstander die een mandekker op nummer 10 Toivonen zet. Dat betekent 9 man in één linie en allemaal rond de 16 meter omdat een tegenstander inzakt tegen PSV. Mogelijkheid om dit op te lossen is Toivonen als spits te gebruiken en Labyad er als middenvelder bij te voegen, hij speelt minder diep.

Met deze twee aankopen zal PSV weer een gooi naar de titel kunnen gaan doen. Maar het zal nog op elkaar ingespeeld moeten raken en tactisch wat aanpassingen moeten doen om een tegenstander opzij te zetten.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.