De absolute wil ontbreekt bij Nederland onder 17

zaterdag, juni 25, 2011 @ 10:06 AM
posted by VoetbalAnalyses

Gisteravond werd Nederland onder 17 uitgeschakeld op het WK onder 17 in Mexico. De poulefase werd niet overleefd, ook tegen Mexico werd verloren, het kreeg gemakkelijk drie tegendoelpunten, lees hier de analyse.

Bekijk hier de samenvatting van Nederland onder 17 – Mexico onder 17. Nederland komt al snel op 2-0 achterstand, bij het eerste doelpunt verdedigd de rechtsback niet optimaal. Zijn spits krijgt daarna de bal, een centrale verdediger en een middenvelder schieten te hulp.

Zowel de toegesnelde middenvelder als de centrale verdediger doen er niets alles aan om het schot er uit te halen. Als één van de twee zijn lichaam er in ieder geval voor gooit met een sliding dan is de kans groot dat hij geblokt zou worden. Speelt de tegenstander hem dan alsnog uit dan kan de ander nog weer ingrijpen. Dat bedoel ik met absolute wil om te winnen, als een tegenstander kan gaan schieten, je hele lichaam er in gooien om het schot te blokken. Zoals Frank de Boer dat zegt in Heilig Gras, dan maar even pijn.

Bij het tweede doelpunt van Mexico, zie je ook in het fragment dat de keeper coacht dat ze korter moeten dekken. Bij een uitgooi kan de linksbuiten ingegooid worden die krijgt vervolgens alle tijd om een voorzet af te leveren.

De centrale verdediger die de spits dekt, gaat voor zijn tegenstander staan om zonodig rugdekking te geven. Dit is echter niet van toepassing omdat de rechtsback niet van plan is om een duel aan te gaan met de tegenstander. Hij moet dus gewoon kort op zijn man blijven, de middenvelder laat de nummer 10 van Mexico lopen voor de centrale verdediger. Die komt echter met 2 man en timed daarom helemaal verkeerd. De nummer 10 kan aannemen en intikken. Ook hier dus weer geen goede afspraken, gaat de rechtsback kort zitten dan geeft een centrale verdediger rugdekking. Weet de centrale verdediger dat hij toch niet kort gaat dan hoef je ook geen rugdekking te geven.

Ook bij het laatste doelpunt, ondanks dat hij 3 tegen 1 loopt, vind ik het er toch niet goed uit zien. De verdediger loopt voor op de aanvallers, ziet dat de keeper vol voor de aanvaller met bal gaat, de verdediger schermt niet de ballijn naar de andere aanvaller af. Hij houdt al te vroeg in waardoor hij uiteindelijk niet uitkomt met zijn stappen om die bal weg te glijden. De echte overtuiging ontbreekt bij Nederland dit toernooi.

Echter hoeven wij als Nederlanders zich geen zorgen te maken, het elftal moet nog een aantal jaar ontwikkeling door maken. Één ding is zeker dat ze wel talent hebben. Van het Nederland onder 17 op het WK 2005 in Italie heeft ook niet iedereen nu 6 jaar het ver geschopt. Lees hier wat er van ze geworden is na hun 3e plaats op het WK.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.