Nederland onder 17 heeft het lastig tegen 4-4-2

donderdag, juni 23, 2011 @ 10:06 AM
posted by VoetbalAnalyses

Nederland onder 17 wist ook tegen Noord-Korea niet te imponeren. De Koreanen spelend in 4-4-2 maakte het Nederland moeilijk omdat het zich liet inzakken. Lees hier de analyse.

Op papier gaf de wedstrijd het volgende plaatje.

Nederland mocht van Noord-Korea het spel maken, Noord-Korea zocht de eigen helft op om daar Nederland op te vangen. De twee spitsen gaven geen enkele keer druk vooruit op de centrale verdedigers en bleven dichtbij de verdedigende middenvelder van Nederland. Wanneer Nederland een back inspeelde kreeg die direct druk van de links of rechtshalf van Noord-Korea. Dat zorgde ervoor dat de back geen afspeelmogelijkheid had behalve zijn links of rechtsbuiten maar die werden strak gedekt door hun directe backs. De back van Nederland konden dan ook alleen maar kaatsen waardoor de centrale verdedigers met de bal opgescheept zaten.

Er was een moment waar de Noord-Koreanen wilde counteren waardoor ze uit de organisatie stonden. Één van de centrale middenvelders raakte uit positie waardoor Ebecilio vrij kwam op de 16 meter.

Nederland was constant vanuit de organisatie aan het spelen om niet te veel risico’s nemen. Dit was een moment dat Noord-Korea wilde gaan counteren en iets uit hun verdedigende blokken kwamen. Door het spelen van de punt naar achter van Nederland is het voor Noord-Korea moeilijk om de aanvallende middenvelders op te vangen met een centrale verdediger. Nu komen twee aanvallende middenvelders door en is er een overtal situatie die perfect wordt gezien door de spits, hij stelt Ebecilio in staat om vanaf de 16 vrij uit te mogen halen. Dat is eigenlijk de enige voetballende kans geweest voor Nederland onder 17.

Hoe hadden ze dit kunnen oplossen? Het is moeilijk om tegen zulke verdedigende stellingen te spelen. Bij veel beweging is het toch mogelijk om de Noord-Koreanen uit positie te spelen. Zakt de verdedigende middenvelder uit en je backs gaan dieper staan, kom je te spelen in een 5-2-3 opstelling. Op het middenvelder wordt je dan zwakker behalve als je flankspeler iets naar binnen trekken als de bal aan zijn kant is. Dan moet de vleugelverdediger en de vleugelmiddenvelder namelijk gaan kiezen.

Met die drie centrale verdedigers is er ook nog ruimte om af en toe één door te laten schuiven mocht die ruimte er zijn. Een ding is zeker je speelt die 2 spitsen kapot wanneer je de bal achterin rond laat gaan zodat ze ook niet meer kunnen counteren. Je backs gaan dieper door en zullen bijna rechts of linksbuiten komen te spelen. In bovenstaande situatie heeft de rechter centrale verdediger de bal, hij kan kiezen of de rechtsback of de naar binnentrekkende vleugelspeler in spelen. Het kan niet zo zijn dat er geen moment is dat ze vrij komen, lopen de Noord Koreanen toch achter hun man aan dan is er ruimte voor de rechtercentrale verdediger om over de rechterkant op te stomen. Zo speel je de tegenstander stuk, iets wat Nederland onder 17 naliet.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.