Bergkamp welkome aanvulling in technische staf Ajax

donderdag, juni 23, 2011 @ 02:06 PM
posted by VoetbalAnalyses

Dennis Bergkamp wordt volgend seizoen assistent-trainer van Frank de Boer. De oud-aanvaller van Ajax volgt daarmee Danny Blind op die zich meer op de technische zaken zal gaan richten.

Dennis Bergkamp die vorig jaar begon als trainer van de D-junioren van Ajax maakt daarbij toch de stap naar Ajax 1 en het technisch kader. Dit is toch precies zoals Johan Cruijff en Frank de Boer het gewenst hebben. De Boer heeft aangegeven dat Bergkamp een betere aanvulling is bij de A-selectie dan Danny Blind. Dit heeft niets te maken met de mens zelf maar met Blind had Ajax met De Boer twee verdedigers in de staf. Nu zijn dat een verdediger en een aanvaller, zeker aanvallend zal er bij Ajax onder De Boer nog heel wat verbeterd moeten worden.

Bergkamp had het inzicht om als aanvaller tussen de verdedigende linies van de tegenstander te lopen. Hij zal dit nu moeten overbrengen aan de aanvaller van Ajax. Sulejmani, Boerrigter, De Jong, Eriksen, Ebecilio en Ozbiliz kunnen nu van zijn input genieten en stappen maken. Overbrengen betekent niet het voor zeggen wat de looplijnen moeten zijn maar vooral hoe je ruimte voor jezelf en elkaar maakt.

Bergkamp was vroeger niet de snelste, toch heeft hij de top gehaald door slimheid en een fantastische techniek. Van Persie vertelt in Heilig Gras ook dat Dennis Bergkamp bij een passings oefening alle ballen perfect verwerkte, dat vraagt nog eens discipline.

Bergkamp is toch wel de aanvaller zonder passeerbeweging, hij wist met lichaamsbewegingen tegenstanders uit te spelen. Ook wist hij precies wat verdedigers gingen doen en anticipeerde daar perfect op. Als je zijn beste doelpunten nog eens hier bekijkt dan zie je dat hij overzicht heeft over de situatie en de aannames en balbehandeling tot in de perfectie is. Als hij daar op gaat hameren bij spelers als Ebecilio, Eriksen, De Jong en Sulejmani dan zal volgend jaar ook de aanval gaan renderen.

Door middel van hoor en wederhoor kunnen ze ervaring uitwisselen wat leidt tot verbetering in aanvallende positionele keuzes. Wanneer de vleugelaanvallers wanneer ze iets naar binnen zakken beter zullen staan, kan Ajax in balbezit nog meer een tegenstander onder druk zetten.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.