Analyse middenveld: FC Barcelona – Manchester United

maandag, mei 30, 2011 @ 06:05 PM
posted by VoetbalAnalyses

Na 10 minuten spelen had Manchester niets meer in te brengen op het middenveld. Hoe kan het dat Manchester United met een sterk bezet middenveld daar toch werd weggespeeld?

Op papier zou een 4-3-3(punt naar achter) opstelling het opnemen tegen een 4-4-2 opstelling(spitsen achter elkaar). De buitenste middenvelders van Manchester United spelen tegen de backs van FC Barcelona. Daardoor ontstaat een 3 tegen 2 situatie op het middenveld in het voordeel van FC Barcelona. Rooney zou nog wat kunnen inzakken om Busquets op te pakken zodat er echt een 3 tegen 3 situatie op het middenveld ontstaat. Echter FC Barcelona speelt niet met Messi in de spits maar op de nummer 10 positie, zo speelt het eigenlijk dus ook 4-4-2 maar staan de twee spitsen niet centraal maar aan de zijkanten geposteerd.

Omdat er geen verdediger van Manchester United doorstapt naar het middenveld is er een constant een vrije man op het middenveld voor FC Barcelona. Als één van beide middenvelders van United koos voor Messi dan stond Xavi of Iniesta wel weer vrij. Door het simpel rond spelen en door bewegen kwam er altijd een middenvelder weer vrij. Manchester United probeerde het op te lossen door de twee buitenste middenvelders naar binnen te trekken. Echter dan kwamen de backs weer vrij en konden de middenvelders hen weer aanspelen.

De verdedigende middenvelders van FC Barcelona als Xavi en Busquets hebben het vermogen om de momenten te zien dat zij dieper moeten gaan spelen. Xavi heeft namelijk het liefst de bal in de voeten maar als een tegenstander dat weet is het makkelijk te verdedigen waardoor hij ook momenten dieper op het middenveld gaat staan. In bovenstaand moment zie je dat hij dan aan de aandacht ontsnapt omdat Manchester United alleen Iniesta en Messi daar tussen de linies verwacht.

Door constant een man meer op het middenveld te hebben hoef je niet meer kansen te creeren echter mentaal wordt een tegenstander helemaal gebroken als het de bal niet in bezit heeft. Dat zal Park wel gemerkt hebben want hij moest constant van Messi naar Xavi en andersom. Op een gegeven moment ga je meer risico nemen om zo toch een keer aan de bal te komen, op die momenten hebben Xavi, Iniesta en Messi net de kleine beetje ruimte om zichzelf of iemand anders in staat te stellen om te scoren.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.