Het belang van kappen & draaien

De meeste spelers krijgen in de pupillen al techniektrainingen aangeboden van de voetbalclub, er komen nu echter steeds meer voetbalscholen die de techniektrainingen op zich nemen. Zij zijn nog verder gespecialiseerd in het gebruik van functionele techniek als kappen en draaien.

Xavi is het grote voorbeeld van functionele techniek, hij is niet snel en heeft vrijwel geen passeeractie in huis. Toch speelt hij regelmatig een tegenstander uit of draait hij weg bij een tegenstander. Hij is namelijk een van de slimste spelers met spelen met zijn lichaam ten opzichte van de tegenstander.

Door goed je lichaam tussen de bal en de tegenstander te zetten kan de tegenstander vrijwel alleen nog maar bij de bal door middel van een overtreding. Het afschermen van de bal is dan ook een belangrijk onderdeel in het kappen en draaien. Als je daar goed in bent dan kan je daar veel voordeel uit halen. Belangrijkste is dat je het standbeen tussen de bal en de tegenstander houdt zoals in dit voorbeeld.

Een tegenstander zal om je heen moeten om bij de bal te kunnen komen. Zo kan je bij een tegenstander wegdraaien en op zoek gaan naar een medespeler aan de andere kant.

Het kappen is erg functioneel voor middenvelders die de ruimte hebben op het middenveld. Wanneer je bijvoorbeeld je linksbuiten in wil spelen maar op het laatste moment toch gedekt wordt zal je terug moeten. Je zal de bal af moeten kappen om met de bal een andere kant op te kunnen gaan. Belang bij kappen is ook weer het afschermen van de bal.

In bovenstaand moment moet je de bal afkappen en wegdraaien. Van belang is dat je nu met binnenkant van je rechtervoet gaat afkappen omdat je linkerbeen(standbeen) dan nog tussen de tegenstander en de bal blijft. Wil de tegenstander de bal afpakken dan zal hij door je linkerbeen heen moeten.

Je kan de bal ook afkappen met de linker buitenkantvoet echter is er dan een klein moment dat de bal niet helemaal afgeschermd is. Op het moment van kappen staat namelijk je rechterbeen naast je linkerbeen. Daarom is het belangrijk dat jeugd leert met beide benen te kappen omdat ze zowel met binnenkant links en rechts moeten kunnen kappen.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply