Linkspoot op rechtshalf, rechtspoot op linkshalf

maandag, mei 23, 2011 @ 12:05 PM
posted by VoetbalAnalyses

Steeds vaker zie je bij een 4-3-3 systeem een linkspoot op rechtsbuiten en een rechtspoot op linksbuiten maar waarom is deze switch nog niet op het middenveld geweest?

Een linkspoot op rechtsbuiten heeft het voordeel dat hij vaak naar binnentrekt waardoor hij ruimte maakt voor de opkomende back. Voor de linksback van de tegenstander is dat moeilijk te verdedigen omdat hij vaak moet kiezen tussen de opkomende back of de naar binnentrekkende buitenspeler.

Hierboven gaan we ervan uit dat de linksbuiten van de verdedigende partij uit is gespeeld door de back. In dit plaatje zie je dat de linksback moet gaan kiezen, of de naar binnentrekkende aanvaller los laten en de back oppakken of er tussen in blijven. Het risico van er tussen in blijven is dat je redelijk makkelijk uitgespeeld wordt. Los laten zorgt er echter voor dat alles 1 op 1 staat achterin.

Op het middenveld heb je al vaak tweebenige spelers die moeiteloos met links en rechts passjes geven. Echter de laatste pass wordt toch vaak met het favoriete been gegeven. Daarom vraag ik me af waarom nog altijd een linksbenige middenvelder op links staat en een rechtsbenige middenvelder op rechts.

In dit bovenstaand voorbeeld blijkt een linkspoot als rechtermiddenvelder een voordeel met het rond gaan van de bal. De tegenstander van de middenvelder zal altijd iets meer in zakken om zijn vleugelverdediger te assisteren. Als de buitenspeler dan op het juiste been inspeelt, in dit voorbeeld op de linker dan kan hij met één aanname direct doordraaien naar de andere kant of de beslissende bal geven met zijn betere been dus preciezer. Zo kan je zo snel de bal rond spelen van links naar rechts dat een tegenstander er misselijk van wordt. Moet je overigens nagaan als de middenvelder in dit voorbeeld op de 16 meter staat, hij neemt aan naar binnen en kan direct uithalen.

Als er een rechtspoot staat speel je hem ook wel over links in maar moet hij vervolgens met rechts verwerken, als je dan toch weer op je rechteruit moet komen en een tegenstander weet dat zal hij makkelijk dat been kunnen afschermen. Dan zal je toch weer terug naar rechts moeten en kan er dus niet opengedraaid worden. Daarom zie je vaak dat als een buitenspeler niet de actie aan gaat en terugspeelt naar de back, dat via de centrale verdediging de bal weer naar de andere kant gaat. Deze manier van spelen put een tegenstander niet uit, maar misschien is tweebenigheid nog wel beter.

Be Sociable, Share!

  4 Responses to “Linkspoot op rechtshalf, rechtspoot op linkshalf”

  1. pj schreef:

   Omwisselen van de centrale middenvelders?
   In verdedigend opzicht is het volgens mij minder Intéressant .
   De middenvelder moet dan altijd centraal uitdraaien om zijn goede voet te vinden en uitverdedigen via de flanken is nog altijd minder risicovol dan centraal uitverdedigen.

   • VoetbalAnalyses schreef:

    Het gaat inderdaad over het wisselen van de centrale middenvelders. Bijvoorbeeld als FC Twente met Janssen, Brama en Fer op het middenveld speelt met de punt naar achter dan Fer op linkshalf zetten en Janssen op rechtshalf. Wanneer een tegenstander op de eigen 16 meter staat te verdedigen en vaak niet verder komt dan de 16 meter ben je afhankelijk van afstandschoten. Het is dan voor Janssen vanaf rechts makkelijk schieten dan vanaf links.

    Verdedigend heb je inderdaad gelijk, al zou ik zeggen als de bal voor je verkeerde been komt bij het uitverdedigen is dat geen probleem. Er is bij het uitverdedigen geen precisie geboden. Verdedigend kan het ook weer zijn voordeel hebben bij een steekbal dat je op je goede been staat. Ook als een tegenstander op je afkomt ben je sterk om de actie binnen door beter te verdedigen.

    Het is een idee wat door toptrainers overwogen kan worden om de tegenstander te verrassen. Volgens mij doen ze het bij Bayern Munchen al met Schweinsteiger en Luis Gustavo. Schweinsteiger is rechts en staat op links en Luis Gustavo andersom. We kunnen in de Champions League analyseren hoe dat uitpakt.

  2. pj schreef:

   Lijkt me zeker interessant om eens van naderbij te bekijken.

   ik kan je wel volgen in je verdedigende analyse, in de omschakeling kan het ook zijn voordeel hebben. Eingelijk zou dit geen punt mogen zijn, een goeie centrale middenvelder is tweevoetig.

   • VoetbalAnalyses schreef:

    Dat laatste is zeker waar, Sneijder is wellicht de enige in de hele wereld die bijna volledig tweebenig is. Daar valt nog vooruitgang te boeken qua trainingsstof.
    Messi bewijst dat je nog steeds de beste van de wereld kan worden zonder tweebenig te zijn.


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.