Dusan Tadic: Spelen met je tegenstander

maandag, mei 23, 2011 @ 10:05 AM
posted by VoetbalAnalyses

Dusan Tadic, de linksbuiten van FC Groningen is in zijn eerste seizoen al gegroeid tot een van de belangrijkste spelers van FC Groningen. Waar ligt zijn kracht? Een analyse van Tadic.

Tadic geboren 20 november 1988, op dit moment dus pas 22 jaar en heeft 2 interlands voor Servie op zijn naam staan. Hij kwam afgelopen zomer over voor maar 1,1 miljoen euro van FC Vojvodina. Dit seizoen kwam hij tot 34 wedstrijden, 7 treffers en 17 assists.

Het is een slimme linksbuiten met een perfecte trap met links en een redelijk trap met rechts. Het is geen echte dribbelaar maar door zich slim op te stellen tegen over verdedigers, speelt hij ze gemakkelijk uit. Hij heeft graag een back die veelvuldig mee komt om zo de aandacht van zijn eigen tegenstander af te leiden.

Het slim opstellen tegen over verdedigers lichten we er graag even uit met een aantal voorbeelden.

Stenman krijgt in de opbouw de bal, veel linksbuiten spelers blijven dan op hun positie hangen en maken vooracties in de diepte en in de bal. Echter Tadic maakt ze ook zijwaarts, hierboven dus een voorbeeld waar Stenman de bal krijgt in de opbouw, Tadic is naar binnengetrokken. Net voor het moment dat Stenman de bal krijgt doet hij net als of hij naar binnen gaat trekken waarbij zijn verdediger in de zone blijft staan. Daarmee creert hij ruimte achter de verdediger aan de zijlijn en kan hij daar vervolgens in komen.

Hier heeft hij de bal op het middenveld opgehaald en passt af op Stenman die direct onder druk gezet wordt. In plaats van dat Tadic zich weer aanbiedt kiest hij ervoor om de diepte in te gaan zodat er ruimte voor een andere middenvelder komt. Ajilore zou bijvoorbeeld daarna in de bal kunnen komen. In deze situatie dekt Douglas niet mee en kan Tadic helemaal vrij de diepte in.

Als hij dan van de zijkant afkomt en naar binnen trekt om iemand in staat te stellen om de bal in te schieten blijft hij rustig en is het vrijwel altijd een doelpunt. Hij houdt het overzicht over de situatie voor het doel en pikt altijd de beste eruit. Met zijn inzicht kan hij nu al hogerop, misschien dat PSV hem binnenhaalt als opvolger van Dszudszak? Waarschijnlijk zal hij tussen de 5 en 8 miljoen euro moeten kosten.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.