Wat is het plan van Ajax met het aantrekken van Janssen?

zaterdag, mei 21, 2011 @ 09:05 PM
posted by VoetbalAnalyses

Ajax beklinkt waarschijnlijk aanstaande maandag de transfer van Theo Janssen. Hij zal het middenveld van Ajax moeten completeren met zijn linksbenige passing kwaliteiten.

Onder De Boer onstond er een flinke concurrentiestrijd op het middenveld met Anita, Enoh, De Zeeuw, De Jong en Eriksen. Met Enoh en De Zeeuw op de bank had De Boer al een luxe probleem en ervan uitgaande dat niemand van deze vijf spelers vertrekt en Janssen er nog bij komt, zal De Boer misschien wel een overbodig luxeprobleem krijgen.

Echter De Boer wilde graag een linkspoot op het middenveld, dat heeft namelijk weer voordeel bij het spelen van het positiespel. Als Janssen namelijk als rechtshalf zal gaan spelen, heeft hij het vermogen om direct te openen op de linksbuiten van Ajax. Een rechtspoot opent toch liever met zijn rechter en dan moet je de bal naar voren aannemen om op je rechter uit te komen. Daar is op de helft van de tegenstander geen ruimte voor.

Daarom is Janssen toch een welkome toevoeging maar gezien de posities zal het ten koste gaan van De Zeeuw en De Jong wanneer hij niet meer in de spits kan spelen. De Boer wil zijn middenveld met de punt naar achter laten fungeren omdat dit meer aanvallende mogelijkheden geeft omdat je met twee aanvallende middenvelders speelt in plaats van met één. Dat betekent dat hij niet met De Zeeuw, Janssen en Eriksen kan spelen, Enoh of Anita zal op het middenveld geposteerd moeten worden.

Het zal dan waarschijnlijk Anita, Janssen en Eriksen worden, betekent wel dat spelers als De Zeeuw en Enoh toch respectabele voetballers op de bank plaats zullen moeten nemen. Om nog maar te zwijgen over Siem de Jong die misschien zijn spitspositie af moet staan door het aantrekken van een nieuwe spits. Dat zullen dan toch ontevreden spelers worden of Ajax zal een roulatiesysteem moeten gaan hanteren maar of een speler als Janssen, De Zeeuw daar mee akkoord gaan is nog maar de vraag.

Als Ajax dan toch weer veel nieuwe spelers gaat halen, dan denk ik aan een centrale verdediger voor het vertrek van Oleguer, een rechtsback, een linksbuiten, een spits om nog de vervanging van een eventueel vertrek van Stekelenburg, Van der Wiel en Vertonghen buiten beschouwing te laten. Dat betekent toch 4 a 5 nieuwe spelers en dan ook nog Janssen. Ook al is het een buitenkans hoop ik dat Ajax wel beseft dat het middenveld overbezet gaat worden. Spelers als Bonevacia, Overtoom, Van der Heijden, Lodeiro en Sneijder zullen daardoor wellicht geen kans meer krijgen.

Be Sociable, Share!

  One Response to “Wat is het plan van Ajax met het aantrekken van Janssen?”

  1. Tjinnoes schreef:

   Janssen zal zich moeten richten op de controleurspositie, alwaar Anita tegenwoordig staat. Dit betekent dat Enoh nummer 3 in de pikorde wordt, en Van der Heijden zelfs nummer 4 (althans, als De Boer hem als controleur ziet). Nu Demy de Zeeuw wellicht zal vertrekken naar Spartak Moskou (bang voor de concurrentie?), zou Janssen zijn plek kunnen overnemen, waardoor Anita zijn plek voor de verdediging terugkrijgt met als gevolg, een middenveld met Janssen-Anita-Eriksen, drie middenvelders met een uitstekende pass en geweldig overzicht. Het zou goed kunnen dat Ajax erop had gerekend dat De Zeeuw zou vertrekken (Spartak schijnt al een aantal maanden geleden interesse te hebben getoond), wat betekent dat Janssen zijn vervanger is.

   Wat betreft je laatste zin, Frank de Boer is van plan om een roulatiesysteem te implementeren, vanwege de vele wedstrijden die tegenwoordig op het programma staan. Lodeiro zal zijn minuten zeker krijgen. Bonevacia is verhuurd aan NAC, evenals Jozefzoon, Van der Heijden is nummer 4 in de pikorde, maar kan ook centraal in de verdediging uit de voeten (vervanger voor vierde centrumverdediger in de selectie, Oleguer), terwijl Overtoom en Sneijder nog niet klaar schijnen te zijn voor het eerste. Wat mij betreft moet Ajax niet téveel jeugdspelers laten spelen als het wil presteren. Jeugdspelers tijd gunnen is zeker een goede zaak, maar deze zijn vaak wisselvallig in hun prestaties. Wil je presteren, zul je een balans moeten vinden tussen ervaren en jeugdige spelers.


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.