De Piero: Moment Manolev – Marcelo

zaterdag, april 9, 2011 @ 10:04 AM
posted by VoetbalAnalyses

Er was een moment afgelopen donderdag dat Manolev een hevige dicussie had met Marcelo over het verdedigen van de aanvallers van Benfica. De Piero laat van zich spreken.

Benfica komt door over rechts/voor Psv over links, op dat moment staat het 1 op 1 achterin.

De rechtsbuiten krijgt de bal onder controle nog 16 meter van de achterlijn.

In bovenstaand moment zie je dat Manolev op dat moment 3 meter achter de tegenstander van Marcelo loopt. Al zou de rechtsbuiten nu een voorzet geven dan is het makkelijk te verdedigen. Daarom wacht de rechtsbuiten nog even tot beide aanvallers van Benfica positie hebben gekozen.

Dan komt het moment van positie kiezen, ze besluiten om te kruisen. De tegenstander van Manolev trekt naar binnen om zich op de 16 aan te bieden en de tegenstander van Marcelo laat zich ver naar de tweede paal zakken. Dat is het moment waar het fout gaat in de communicatie tussen de twee PSV’ers. Marcelo denkt ik ben de meest centrale dus het is logisch dat ik de man bij de eerste paal pak en Manolev denkt ieder volgt gewoon zijn eigen man. Wie heeft er nou gelijk?

Manolev heeft in dit moment gelijk, hij kan de man van Marcelo namelijk niet overnemen. Als de rechtsbuiten in bovenstaand moment de voorzet al gegeven stond de speler bij de 2e paal helemaal vrij. Manolev heeft namelijk wat tijd nodig om tussen de keeper en die tegenstander te komen staan. In dit moment kan er dus niet overgenomen worden omdat beide spelers niet naast elkaar staan maar achter elkaar.

Op de linkerafbeelding is de huidige situatie, Manolev is met geel omcirkeld en zou bij het overnemen dan eigenlijk op de andere gele cirkel uit moeten komen. Daarvoor moet hij de gele lijn als afstand af te leggen en in die tijd staat de spits vrij. Op de rechterafbeelding zie je een moment waar je wel over kan nemen. Naast elkaar, er wordt gekruist door de spitsen dan loop je mee tot het punt dat beide spitsen bij elkaar komen, iets daarvoor moet je al gecommuniceerd hebben of je gaat overnemen of niet.

Marcelo kon ook niet zeggen dat Manolev zelf te laat was met dekken. Hij geeft zijn tegenstander maar een meter, beter was natuurlijk als hij aan de binnenkant stond te dekken maar dit is nog makkelijk herstelbaar. Nu ontstaat er een grote kans voor Benfica ondanks dat de bal pas laat gegeven wordt door de rechtsbuiten van Benfica.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.