De Piero: De Mos over het systeem van FC Twente

zaterdag, april 9, 2011 @ 11:04 AM
posted by VoetbalAnalyses

Donderdag speelde FC Twente in de Europa League tegen Villareal en ging hard onderuit. Punt van kritiek was of FC Twente wel met een aangepaste tactiek moest spelen tegen Villareal.

Aad de Mos had daar stevige kritiek over op Preud’Homme, hij vindt dat FC Twente van zijn eigen kracht uit moet gaan en dat ook tegen Villareal had moeten doen. In de Piero geeft Aad de Mos aan waar de knelpunten bij FC Twente lagen. Bekijk hier de Piero van Aad de Mos.

Ik ben het niet helemaal eens met Aad de Mos, hij laat in zijn beelden zien dat het volgens hem het 3-4-3 systeem niet ideaal is omdat je dan constant de lange bal moet spelen. Dit is niet helemaal waar, FC Twente speelde een kruising tussen het 3-4-3 systeem en het 3-5-2 systeem. Ruiz zakt namelijk constant uit naar het middenveld en dan kom je met 2 aanvallers te spelen. Mijn kritiek op de Piero van De Mos:

Het begint al bij het eerste moment waar hij aangeeft dat de lange bal van Douglas leidt tot balverlies. Dat toont hij met dit moment niet aan omdat Rosales deze bal probleemloos moet kunnen aannemen. Als hij dat gedaan had er een goede aanval kunnen ontstaan. Hij zal dit moment waarschijnlijk gepakt hebben omdat hij te weinig voorbeeld anders had.

Dan komt hij met het probleem in de opbouw van FC Twente dat het alleen naar de zijkanten kan. Echter als je het moment pakt wat hij heeft geselecteerd en even aangeeft wat de poppetjes zouden moeten doen dan heeft FC Twente geen enkel probleem om op balbezit te kunnen spelen.

In het moment heeft Wisgerhof alle ruimte om met de bal het middenveld op te komen. De twee spitsen van Villareal gaan echt niet iedere keer achter hem aan rennen, doen ze dat wel is het een kwestie van inspelen en weer kaatsen op de vrije verdediger. Dit doe je constant tot dat ze niet meer achter de inschuivende verdediger aan komen rennen. Op het moment dat hij het middenveld opkomt maakt Brama goed ruimte en die moet zich rustig laten uitzakken om de positie van Wisgerhof over te nemen. De tegenstander van Brama zal twijfelen wie hij moet volgen en dat geeft weer ruimte voor FC Twente.

Tiendalli staat in dit moment verkeerd gepositioneerd, te diep en niet breed genoeg. Daardoor staan Bajrami, Tiendalli en Janssen te dicht op elkaar en is er weinig beweging. Villareal houdt goed de linies kort op elkaar, met die ver vooruit verdedigende linie van Villareal ligt er ruimte voor de middenvelders om diep te gaan. Echter Janssen en Ruiz zijn niet echt diepgaande mensen vanuit het middenveld. Bajrami hadden ze daar wel perfect voor kunnen gebruiken maar die stond constant al tegen de laatste linie waardoor als hij diep zou gaan vaak buitenspel zou staan.

Om 4-4-2 te bestrijden is de tactiek van Preud’homme een erg goed optie er moet alleen gekeken worden naar hoe het ingevuld wordt en niet direct concluderen dat het een slechte tactiek is.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.