Enoh past niet in het systeem van De Boer

maandag, april 4, 2011 @ 04:04 PM
posted by VoetbalAnalyses

Eyong Enoh kan niet altijd rekenen op een vaste basisplaats onder De Boer bij Ajax. Hoeveel ballen hij ook veroverd hij past niet echt in Ajax systeem thuis, vindt ook Jan van Halst.

Eyong Enoh heeft zijn tactische opleiding gehad bij Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en dan zie je toch dat er daar een ander soort voetbalcultuur is dan in Nederland. Daar is het niet mogelijk om positiespel te spelen omdat de velden simpelweg te slecht zijn. Wanneer je basistechniek, snelheid en kracht heb dan kom je in Zuid-Afrika een heel eind. Noem eens een speler uit Afrika die beschikt over een goede techniek, die simpel mannetjes passeert met een goede passeerbeweging, ik weet alleen Kalou.

Ajax-spelers moeten meer dan basistechniek hebben, zij hebben namelijk minder kracht en moeten het hebben van de verfijnde techniek en het positiespel wat er van jongs af aan is ingestampt. Door de bal snel rond te laten gaan en geduld te hebben kan Ajax tegenstanders van de mat spelen. Op dit moment vind ik Enoh daar een storende functie in hebben en zie ik graag dat De Boer na dit seizoen gaat doorselecteren. Geef Anita en Lindgren een kans op die plek of haal een talent van buitenaf zoals Vormer. Vormer heeft het in zich om bij het druk zetten in het moment van balverovering direct een medespeler in kansrijke positie te zetten.

Enoh heeft niet het tactisch inzicht om op het moment van druk zetten goed door te stappen. Zo brengt hij zijn verdediging vaak in de problemen en weten zijn centrale verdedigers niet waar ze aan toe zijn met Enoh voor zich. In balbezit is hij vaak niet zuiver in zijn passing en passt hij constant over de breedte. Als hij dat wil doen kan hij beter bij PSV gaan spelen, de speelstijl die De Boer heeft ingeslagen is aanvallend voetbal met zo veel mogelijk voorwaartse beweging.

Zo heeft Enoh het ook niet in zich om als 3e man te bewegen. Hij blijft altijd stilstaan wanneer zijn medespeler de bal ontvangt, wanneer hij doorbeweegt kan zijn medespeler kaatsen en kan Enoh het spel weer verleggen. Nu blijft hij constant in zijn positie en is het voor een tegenstander makkelijk Ajax verdedigen: Enoh vrijlaten. In Engeland zou hij goed tot zijn recht kunnen komen, daar verwachten ze van een verdedigende middenvelder dat hij alleen maar ballen verovert en inlevert in Nederland ligt dat iets anders.

De Piero: Van Halst over Enoh

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.