Arjen Robben maakte comeback op linksback positie

donderdag, maart 31, 2011 @ 01:03 PM
posted by VoetbalAnalyses

Het spel van Nederland is groots en een genot om naar te kijken, met het tikkie-takkie spel zouden ze met een constant niveau een grote kans hebben op het Europees Kampioenschap. Echter er wordt iets over het hoofd gezien.

Op 1 positie is de beste speler een middelmatige speler: de linksback positie en de beste speler daar is Erik Pieters. Van Marwijk verdedigde hem nog dat hij niet fit was maar dat maakt niet eens uit voor mijn analyse. Iedereen kan verdedigend een fout maken maar deze analyse gaat voornamelijk over zijn positie in het algemeen.

Hongarije speelde in 5 dagen 2 keer tegen Oranje. Blijkbaar had de Hongaarse scout niet goed zijn werk gedaan of de Hongaarse trainer wilde niet naar hem luisteren. De tweede wedstrijd wisten ze precies hoe Oranje speelt en konden ze zich daarop aanpassen. Kan een aanpassing voor een gelijkspel of winstpartij zorgen ook als ze in vorm zijn? Ja, nu wist een slechte ploeg(laatste EK in 1976) al 3 doelpunten te scoren tegen Oranje. 3 doelpunten zijn normaal genoeg voor een overwinning maar als je verdedigt als Hongarije mag je blij zijn als je wint wanneer je 3 doelpunten scoort.

De aanpassing van Hongarije:

Ze speelde de tweede wedstrijd zonder rechtsbuiten, de rechtsbuiten werd ingezet als extra middenvelder zodat Van der Vaart constant twee man om zich heen had. Pieters werd daarbij volkomen vrijgelaten in de opbouw. Nederland heeft niet eens geprobeerd om via Pieters op te bouwen en toch door het midden proberen op te bouwen. Dat heeft in de eerste helft maar tot een paar kansen geleid(mislukte stift Kuijt en aantal afstandpogingen) er was niet doorheen te komen centraal omdat het daar veel te druk was. Het doelpunt viel uiteindelijk uit een standaardsituatie.

Laat staan dat Oranje tegen een goede ploeg op het EK staan, die verdedigend nog een stukje beter staan. Dan valt er helemaal niet doorheen te komen als de linksback in balbezit niet mee mag doen. Alternatieven zijn er weinig voor Van Marwijk, Emanuelson is op dit moment de 2e beste linksback van Nederland. Hij kan aanvallend zeker een steentje bijdragen, echter verdedigend laat hij grote steken vallen zo ook weer opzichtelijk tegen Hongarije. Het motto zal bij het opstellen van Emanuelson zijn dat Oranje in staat zou zijn meer doelpunten te maken dan ze tegendoelpunten zullen krijgen.

Jammer genoeg is er ook geen oplossing voor de linksbackpositie. Misschien kan Van Marwijk daar Robben opstellen nu die overbodig lijkt bij het Nederlands Elftal.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.