Het optimaliseren van de aanval van het Nederlands Elftal

donderdag, maart 24, 2011 @ 02:03 PM
posted by VoetbalAnalyses

Bert van Marwijk heeft bij het Nederlands Elftal de luxe keuze om uit 5 topaanvallers te kiezen: Huntelaar, Van Persie, Sneijder, Robben, Kuijt. Wat is voor Van Marwijk de optimale keuze?

Een vergelijkbaar voorbeeld bij Real Madrid, daar hoeft Mourinho geen moeilijke keuzes te maken. De rangorde voor de posities van de voorste 4 is duidelijk en geen discussie mogelijk: Ronaldo, Ozil, Di Maria en Higuain. Kaka verliest het van Ozil op de nummer 10 positie en kan niet op andere posities uit de voeten. Benzema en Adebayor mogen blij zijn om bij Real Madrid te spelen en de buitenspelers Granero en Pedro Leon komen niet in de buurt bij de klasse van Di Maria en Ronaldo.

Van Marwijk heeft het probleem dat een aantal klasse voorhoedespelers multifunctioneel zijn. Zo kan Kuijt op rechts, centraal en op links. Van Persie kan op alle vier de posities uit de voeten al komt hij achter de spits of in de spits het beste tot zijn recht. Echter de positie achter de spits is duidelijk voor Sneijder, met zijn kwaliteit en vorm van de laatste jaren is er geen discussie mogelijk. Hou je nog 1 positie over voor Van Persie dat is de spitspositie. Een grote speler als Van Persie kan je nou eenmaal niet wissel zetten. Helaas heeft Van Marwijk niet de mogelijkheid om door te selecteren of te transfereren. Dan zou hij een perfect op elkaar afgestemd team hebben.

Van Persie krijgt de laatste tijd een hoop kritiek over zich heen in Oranje, niet terecht. Hij doet het goed alleen hij heeft het probleem dat andere spelers een hoger rendement halen op zijn mogelijke posities.

Nummer 10 positie: Sneijder vs. Van Persie: Sneijder wint
Spits positie: Huntelaar vs. Van Persie: Huntelaar wint
Rechtsbuiten positie: Robben vs. Van Persie: Robben wint
Linksbuiten positie: Van Persie vs. Kuijt: Kuijt wint omdat hij rechts is en daardoor naar binnen kan trekken.
Ideaal voor Van Marwijk was dus geweest als Van Persie rechts was geweest dan was het elftal compleet en kon Kuijt in de spitspositie of op de bank.

Toch kiest Van Marwijk voor Van Persie in de spits, om de prestaties van het team te maximaliseren. Van Persie zou op de bank te veel onrust veroorzaken en de negatieve invloed daarvan is groter dan het verschil van de prestaties van het Nederlands Elftal met Huntelaar in vergelijking met Van Persie. Het zou Van Marwijk dus niet slecht uitkomen als Van Persie het komende EK 2012 geblesseerd zou raken dan heeft hij namelijk zijn beste team staan.

Sneijder voetbalt namelijk graag met een diepe spits die hij kan lanceren of die de rebounds van zijn schoten in schiet. Kuyt is een werker en met zijn loopvermogen creert hij gaten in de verdediging van de tegenstander. Robben is de speler die met zijn individuele kwaliteit wedstrijden kan beslissen met assist of een doelpunt. Raakt Robben geblesseerd aan de rechterkant dan is Van Persie een perfecte vervanger daar op rechts. Een te groot luxe probleem voor Van Marwijk waardoor ook Van Marwijk soms onnodig veel kritiek over zich heen krijgt.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.