Het druk zetten van PSV tegen Ajax

maandag, februari 28, 2011 @ 06:02 PM
posted by VoetbalAnalyses

PSV was gister de beter van de 2 topclubs, hoe zorgde PSV ervoor dat Ajax zijn spelletje niet kon spelen?

PSV verstoorde constant de opbouw van Ajax door een goed bedacht plan te spelen. Ajax het liefst constant over links op te laten bouwen via Vertonghen. Dat heeft met de volgende manier van druk zetten te maken.

Wanneer Vertonghen nog 20 meter verwijderd was van de middenlijn zette Toivonen druk vanuit Enoh naar Vertonghen. Gevolg was dat Enoh niet meer aanspeelbaar was omdat Enoh niet zijn best deed om vrij te lopen. Dat is op zich geen punt maar dan moet hij via iemand anders aangespeeld worden. Eriksen zou dan ingespeeld moeten worden en kaatsen op Enoh. Echter de linies van PSV zaten goed elkaar en durfde vooruit te verdedigen dat heeft ook te maken met de geringe diepgang die Ajax heeft.

Mocht het wel zo zijn dat Eriksen aangespeeld werd en kon kaatsen dan had Engelaar dat goed door en schoof dan door op Enoh. Zodat hij toch weer niet meer aangespeeld kon worden. De Jong is op dat moment de vrije man maar die moet dan uitzakken of de nummer 10 positie op duiken. Echter daar loopt de terugzakkende El Hamdaoui vaak waardoor er voor De Jong geen ruimte meer was. Zo leed Ajax constant balverlies. Een voorbeeld van derde man spelen.

In dit moment is het toevallig omgedraaid en bouwt Alderweireld op en wordt El Hamdaoui aangespeeld. Omdat Eriksen er al over heen is en De Jong aan de andere kant van het veld staat moet in deze situatie Enoh meedoen in de situatie. Wanneer hij links of rechts kiest, dan komt hij vrij en is hij de zogenaamde derde man. Hij kan het spel dan weer verleggen, echter blijft Enoh in dit moment kijken waardoor El Hamdaoui moet aannemen en gaan dribbelen. Uiteindelijk komt Sulejmani eronder en kan die het spel gaan verleggen.

Het spel wat FC Barcelona speelt en De Boer wil gaan spelen is het constante 3e man spelen. Dat betekent spits inspelen, onderkomen waardoor spits kan kaatsen en dan een steekbal naar de buitenkant geven of een diepgaande middenvelder. Buitenspeler haalt de achterlijn en de spits en diepgaande middenvelder komen voor de goal om af te ronden. De andere buitenspeler kan ook nog voor het doel aansluiten. Dat is waar De Boer op wil gaan trainen maar daar heeft hij nog geen tijd voor gehad zo zegt hij na de wedstrijd. Bekijk dat moment hier: De Boer na PSV – Ajax

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.