Het strijdplan van Ajax tegen PSV

maandag, februari 28, 2011 @ 05:02 PM
posted by VoetbalAnalyses

Je zou toch denken met de huidige stand in de Eredivisie dat Ajax zou gaan aanvallen gister. Het tegendeel was waar en lieten ze het druk zetten achterwege.

Ajax had het volgende strijdplan: PSV niet over de zijkanten op laten bouwen. Dan maar 1 op 1 verdedigen in het centrum van het veld maar laat ze niet via de zijkanten opbouwen. Sulejmani en Ebecilio hielden constant de passlijn naar Dszudszak en Lens dicht waardoor PSV een oplossing in het centrum van het veld moest zoeken. Dat kan je in deze situatie goed zien.

Ajax vond het niet heel erg als een centrale verdediger doorschoof omdat dan in de omschakeling ruimte was voor de aanvallende spelers. De inschuivende centrale verdediger van PSV nam ook geen risico en speelde eigenlijk zo snel mogelijk de bal weg wanneer hij het middenveld op kwam.

Omdat er voor de backs van PSV vaak geen ruimte was, konden ze niet opkomen en werden ze eigenlijk gedwongen om te blijven staan. In dit moment staan Hutchinson en Engelaar goed verdedigend opgesteld zodat Marcelo de zijkant kan opzoeken. Ebecilio en Anita moeten kiezen maar twijfelen een beetje, logisch want als Anita kort dekt laat hij ruimte in zijn rug en staan alle verdedigers 1 op 1. Ebecilio had niet door moeten jagen maar op dat moment even moeten opvangen. Daardoor ontstaat het volgende moment.

Manolev komt door op Anita, er is een gat ontstaan op het middenveld om dat de twee verdedigende middenvelders voor het balans terugzakken. De Jong en Eriksen laten zich uitlokken om hun directe man te blijven verdedigen in plaats van de zone. Zodoende ontstaat er ruimte voor PSV op het middenveld. Stel dat Manolev of Lens zijn tegenstander passeert dan is er een overtal situatie voor PSV en veel ruimte, namelijk 4 tegen 4 op half veld. Andersom is het bij balverlies 6 tegen 6 voor Ajax, 6 tegen 6 is moeilijker scoren dan 4 tegen 4.

Ajax ging 10 minuten voor het einde alsnog druk zetten op PSV om misschien toch nog een doelpunt te forceren. Dat gaf de nodige ruimte ook voor PSV en Manolev is dan precies een speler die daar gebruik van kan maken. Hier is hij aan de bal en bij Ajax communiceren ze niet met elkaar wie wie dekt. Zo stappen Lindgren en Vertonghen richting bal al had Manolev zo Zeefuik ingepasst en Lens was doorgelopen zou er een levensgrote kans uitgekomen zijn. Manolev neemt iets te veel tijd waardoor Zeefuik gelijk moet schieten.

PSV was de betere ploeg van de twee en als één het verdiende om te winnen dan waren zij het dan ook wel. Ajax speelde zonder risico’s waardoor het achteruit liep en dan zie je ook wel dat verdedigen op eigen 16 hun niet eigen is. Ze lieten namelijk vaak 1 a 2 meter ruimte waardoor Dszudszak of Toivonen konden uithalen. Beide hebben zeker een doelpunt op de schoen gehad en komt Ajax uiteindelijk goed weg met 0-0.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.