Een waarschuwing voor Rutten

vrijdag, februari 25, 2011 @ 04:02 PM
posted by VoetbalAnalyses

Rutten liet in een persconferentie weten dat hij denkt dat Ajax niet voor de aanval kiest. Hij verwacht omdat PSV bovenaan staat dat Ajax ontzag zal hebben, verkeerde verwachting!

Slecht nieuws voor Rutten, Ajax kan maar één ding en dat is aanvallen, de Amsterdamse arrogante mentaliteit is weer terug. Dus wees als PSV gewaarschuwd, Ajax wil vooruit verdedigen en daarmee de verdediging van PSV onder druk zetten. Wanneer Ajax daarin 90 minuten in slaagt gaat PSV een lastige middag tegemoet.

PSV zal dan namelijk alleen de lang bal kunnen spelen, het tempo waarin de verdediging van PSV opbouwt kan makkelijk verstoord worden door de aanvallers van Ajax. Eriksen zal de drukmomenten bepalen waarin ook Siem De Jong en Enoh/Lindgren zullen doordekken. Daarmee komt Toivonen dan wel vrij maar hij kan moeilijk bereikt worden door zijn verdedigers of hij moet zich uit laten zakken maar dat doet hij zelden en daar ligt ook niet zijn kracht.

Enige optie voor PSV is de lange bal naar de zijkanten op Lens en Dszudszak, dan moeten zij hun persoonlijke duels winnen tegen Van der Wiel en Blind. Zij hebben wel veel ruimte voor een actie omdat Ajax vooruit druk zet, wanneer zij het afleggen, legt PSV het ook af.

Als ik Rutten was zou ik daarom maar zoeken naar alternatieven om Ajax het moeilijk te maken, bijvoorbeeld spelen met Toivonen in de spits, is met de huidige vorm van Berg 2x zo gevaarlijk. Dat betekent ook een extra middenvelder waardoor het voor Ajax moeilijker is om druk te zetten. Lens meer naar binnen laten voetballen zodat hij gebruik kan maken van zijn snelheid.

Op de training zal hij ook zijn verdedigers moeten instrueren om te gaan met het druk zetten van de tegenstander. In de Nederlandse competitie gebeurt dat namelijk vrij zelden en internationaal zijn ze dat nog niet tegen gekomen. Gaan spelers ondanks het druk zetten risicovolle ballen geven dan gaat Ajax snel profiteren.

Met dit artikel wil ik niet zeggen dat PSV niet het niveau heeft van Ajax. Ik wil Rutten alleen maar waarschuwen voor te makkelijk denken. Ajax kan verrassend uit de hoek komen aangezien het alles of niets is. Anderlecht heeft het ook ondervonden in de Europa League, blijkbaar kunnen ze bij Ajax die belangrijke wedstrijden al aan.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.