Analyse: Ronaldo en Di Maria niet aan de bal laten komen

woensdag, februari 23, 2011 @ 11:02 AM
posted by VoetbalAnalyses

Olympique Lyon hield gister stand tegen het sterrenensemble van Real Madrid. Ronaldo en Di Maria kregen geen kans om hun klasse te etaleren.

Olympique Lyon heeft Real Madrid perfect weten af te stoppen en dat kan ook nog wel eens in Bernabeu een lastige pot worden voor Madrid. Enige voordeel voor Madrid is dat Lyon moet scoren in Bernabeu en dus iets meer risico’s zal moeten nemen. Lyon ging vanaf het begin uit van eigen kracht op het middenveld, Gourcuff hoefde verdedigend vrijwel niets te doen, Toulalan en Kallstrom vingen de middenvelders van Real Madrid op. Ozil werd in de zone verdedigd en kwam daardoor niet aan de bal, ook wel risicovol aangezien het een slimme loper is maar het centrale verdedigingsduo Cris en Lovren stonden goed in positie zodat er geen gaten achterin ontstonden.

Hoe kan het zo zijn dat Ronaldo en Di Maria tegen Lyon niet konden uitblinken? Dit kwam door dat de buitenspelers van Lyon in balbezit van Real Madrid tegen hun back aanzakte. Het was daardoor niet mogelijk om de flankaanvallers in te spelen aan de zijkant. Ronaldo en Di Maria gaan zich dan irriteren dat ze geen bal krijgen en trekken naar binnen. Gevolg is dan dat het spel van Real Madrid in een trechter loopt. Dat was illustrerend voor het spel net voor het einde van de 1e helft, Real Madrid had balbezit maar speelde nooit de zijkanten in voor een voorzet. Er waren namelijk geen zijkanten meer ook omdat Ramos en Arbeloa beperkt mochten opkomen.

Iedere keer als Ronaldo aangespeeld werd zat Reveillere er kort op. Hij kreeg geen meter en dan heeft ook Ronaldo het moeilijk. Meestal kiezen verdedigers namelijk voor een makkelijke oplossing, de aanvaller laten draaien en op je af laten komen dan heb je hem namelijk 9 van de 10 keer. Dat is bij Ronaldo niet het geval en dan moet je dus durven kort te verdedigen en Reveillere deed dat net als vorig jaar succesvol.

Di Maria kon af en toe aanvallend gevaarlijk zijn, dat kwam mede door het aanvallende spel van Cissokho die dan verdedigend wat steekjes laat vallen. Maar verder dan 25 meter van het doel kwam de rechtsbuiten van Real Madrid niet. Toulalan en Kallstrom controleerde perfect voor de verdediging, kwestie van in positie blijven staan. Dat is het verschil tussen Barcelona en Real Madrid, bij Barca rouleren spelers constant van positie en bij Real gebeurt dat niet. Toulalan en Kallstrom hoefde nooit een diepgaande middenvelder in de gaten te houden want Khedira en Xabi Alonso doen dat simpelweg gewoon niet.

Het is het typische spelletje van Mourinho dat hij nu weer speelt met Real Madrid. Wachten op de individuele klasse van de aanvallers die hij in zijn team heeft. Als ze doorgaan naar de kwartfinale hoop ik voor Mourinho dat ze het verdedigend dicht kunnen houden tegen ploegen als Internazionale, Barcelona en Manchester United. Verdedigend is Real Madrid namelijk een stuk minder ten opzichte van Internazionale vorig jaar.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.