Samenwerking Sigthorsson en Martens

maandag, januari 31, 2011 @ 07:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

AZ won afgelopen weekend met maar liefst 6-1 van VVV-Venlo en spits Sigthorsson scoorde maar liefst vier keer. Bekijk hier de analyse over de samenwerking tussen de spits en zijn nummer 10.

AZ speelde met een aanval van Gudmundsson op links, Sigthorsson centraal en Benschop op rechts met daarachter Martens. We hebben hier een aantal momenten waar je ziet hoe goed de samenwerking is tussen deze aanvallers.

Gudmundsson is naar binnen gekomen en komt in de bal waardoor er voor Sigthorsson ruimte komt achter de verdediging. Met zijn loopactie zorgt hij er voor dat er een gat in de VVV verdediging komt waar Martens in duikt. Ook benadrukkend op de rol van Benschop (niet in beeld) maar hij houdt het heel breed aan de rechterkant en dat zorgt ervoor dat er geen linksback is die Martens eventueel nog kan afstoppen. Martens legt de bal daarna op maat klaar voor Sigthorsson.

Martens loopt het gat in en Sigthorsson zag hem al gaan waardoor hij weg blijft. Hij loopt eigenlijk in eerste instantie naar de tweede paal om dan explosief te kiezen voor de eerste paal en dan knap met een volley in te schieten.

Sigthorsson is niet echt een aanspeelpunt maar moet het vooral van het bewegen hebben. Hij kijkt constant hoe zijn medespelers en hij gepositioneerd staan. Om zo gaten te creëeren in de verdediging van de tegenstander.

Hier loopt hij achteruit zodat zijn tegenstander (zwart omcirkeld) moet kiezen tussen Sigthorsson of Martens. Sigthorsson ziet dat en loopt achteruit zodat de keuze nog lastiger wordt. Maar de volgende actie is mooi want Martens komt alleen op doel af, maar Sigthorsson wacht niet tot Martens gaat schieten maar geeft hem nog een optie om de bal breed te leggen.

Martens legt hem panklaar voor Sigthorsson. Zo maakt hij 5 doelpunten op een avond. Eigenlijk waren geen van zijn goals een individuele actie. Dat hoeft ook niet als je 5 keer scoort. Het is geen spits die in de voeten aangespeeld moet worden maar in de ruimte. Daarvoor is het essentieel dat je balbezit kan spelen op het middenveld tot er ruimte ontstaat. VVV gaf AZ daar alle ruimte om rustig rond te spelen. We zijn benieuwd hoe AZ het gaat doen over twee weken tegen PSV. PSV heeft het namelijk lastig tegen bewegende spitsen.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.