Verschil FC Twente – PSV: druk zetten

donderdag, januari 27, 2011 @ 06:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

PSV was gister de betere van de twee, had meer balbezit en kreeg meer mogelijkheden. Het verschil zit hem in de manier van druk zetten.

Bij FC Twente zetten ze horizontaal druk waar ze bij PSV diagonaal druk zetten. We gaan het verschil uitleggen tussen beide vormen van druk zetten.

FC Twente laat de centrale verdedigers van PSV inspelen en dan schuift vervolgens De Jong door om de centrale verdediger met bal druk te zetten. Janko dekt de andere centrale verdediger af. Dat zorgt ervoor dat de centrale verdediger met bal van PSV alleen naar voren of naar achter kan maar niet opzij. Het kan wel opzij maar dan brengt hij zijn rechter of linkervleugelverdediger in moeilijkheden door dat zij ook onder druk gezet worden door de vleugelaanvallers van FC Twente.

Door dat De Jong doordekt op het middenveld ontstaat er een situatie van 3 tegen 2 op het middenveld in het voordeel van PSV. Brama en Janssen laten de diepste middenvelder (meestal Toivonen) los, het is moeilijk om als centrale verdediger de diepste middenvelder in te spelen omdat je langs Brama en Janssen moet gaan spelen en hij mag ook weer niet te diep want dan pakken Wisgerhof en Douglas hem op. PSV beweegde op het middenveld zoveel dat ze het middenveld niet meer goed onder druk konden zetten. PSV kwam onder de druk uit en kon de aanvallers zoeken. Echter Berg, Lens en Dszudszak konden weinig kansen creeren.

De manier van druk zetten van PSV is het schuiven van Lens als rechtsbuiten naar de spits positie. De linksback komt daar mee vrij maar hij schuift daar pas naar toe als de rechter centrale verdediger van FC Twente de bal heeft. Die zal dan namelijk onder druk een bal naar links moeten openen terwijl hij naar de rechterkant wordt gedrukt door Berg. Het is voor de centrale verdediger dan onmogelijk om zijn vrije linksback in te spelen. De vrije man is niet te bereiken en hij wordt onder druk gezet en zijn middenvelders worden kort gedekt waardoor een lange bal niet te verkomen is.


FC Twente is rood, PSV is blauw, geel omcirkeld is de vrije man.

FC Twente kwam zo niet aan voetballen toe wat ze normaal gewend zijn. Als het ze wel lukte om de vrije linksback Tiendalli inspeelde, kantelde PSV naar Tiendalli toe. Dat betekende Hutchinson zet druk naar voren naar Tiendalli, Engelaar schuift een positie naar rechts en Toivonen net zo.

Dan zou je toch zeggen dat de manier van druk zetten van PSV beter is dat van FC Twente maar je kan het ook zien dat als FC Twente met druk zetten de bal verovert al op het midden van het veld is en PSV nog aan de zijkant. Dus FC Twente durft verdedigend meer risico’s te nemen en PSV gaat voor meer zekerheid.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.