De Boer: “Ajax was nog aan het slapen”

maandag, januari 24, 2011 @ 11:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

Frank de Boer beweerde na de wedstrijd dat de helft van zijn team nog sliep tijdens de eerste helft. Hier een aantal slaapmomenten van Ajax.

Ajax heeft met hun kwaliteit normaal het inzicht om de tegenstander een stapje voor te zijn, echter afgelopen zondag was het tegendeel waar. Daarbij in acht nemend dat FC Utrecht op dit moment een goed elftal heeft staan. Op het middenveld was er eigenlijk sprake van een 3 tegen 2 situatie voor Ajax. Daar was alleen niets van te merken in balbezit maar ook niet in balbezit tegenstander.

FC Utrecht is aan het opbouwen en Van der Wiel zet Mertens onder druk. Sulejmani probeert Mertens in te sluiten maar door dat Strootman doorloopt komt Silberbauer vrij. Enoh is hier te laat met vastzetten, Silberbauer heeft alle tijd om een opening te zoeken. De Zeeuw had in dit moment de rol van Enoh overgenomen als verdedigend middenvelder.

De Zeeuw was er niet helemaal bij met zijn hoofd, uit het volgende moment komt het doelpunt van FC Utrecht.

Ajax probeert er met combinatiespel uit te komen en dat lukt waarna De Zeeuw vervolgens de bal op het middenveld krijgt. De Zeeuw wil echter aan die linkerkant blijven waar ook Silberbauer en Strootman lopen. Je ziet helemaal rechts in de hoek Enoh in beeld komen, De Zeeuw had hier moeten opendraaien en Enoh moeten aanspelen. Enoh had alle tijd om een aanval op te zetten vanaf het middenveld. Nu verliest Ebecilio het duel van Cornelissen en countert Utrecht goed.

De Boer zal toch met Van der Wiel hebben doorgenomen wat hij moet doen als Mertens in balbezit komt, aangezien Mertens vrijwel altijd naar binnentrekt. Mertens komt hier in balbezit en trekt naar binnen, Van der Wiel twijfelt om door te dekken of terug naar zijn eigen zone te gaan. Dat geeft precies de tijd aan Mertens om iets te bedenken en geeft Lensky de ruimte om op te komen aan de linkerkant. Want Van der Wiel doet nu geen van beide. Alle ruimte dus voor FC Utrecht aan Ajax’s rechterkant, Strootman profiteert en geeft de assist op Duplan.

Het 3e doelpunt van FC Utrecht valt uit een afgeslagen corner, Ajax loopt eraf of het in balbezit is en vergeet door te dekken.

Wanneer iedereen een positie naar links opschuift is er niets aan de hand. Echter er wordt niet gecommuniceerd en Vorstermans helemaal links van het plaatje (omsingeld door 3 Ajacieden) mag intikken. Van der Wiel loopt weg en coacht waarschijnlijk Alderweireld ook niet dat er een man in zijn rug komt.

Een harde tik voor Ajax, echter de weg die is ingeslagen kan op lange termijn succesvol zijn maar dan moet je wel voor elkaar blijven knokken en met dezelfde instelling en tactiek de wedstrijd ingaan. Niet dat de één druk zet en de ander niet.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.