Analyse: Het verdedigen van SC Heerenveen

maandag, januari 24, 2011 @ 10:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

SC Heerenveen verloor zijn eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft van ADO Den Haag met 3-1. Het liet met name verdedigend steekjes vallen. Zie hier de analyse van Jan van Halst en Voetbalanalyses.

ADO Den Haag komt na 10 minuten op voorsprong door achteruit lopen van SC Heerenveen. Bekijk hier de analyse van Jan van Halst over het eerste doelpunt van ADO Den Haag. Van Halst heeft het hier over Breuer maar hij kon over Svec hetzelfde constateren. De middenvelder loopt met Verhoek mee terwijl er nog 2 man over is achterin. Hij kan dus makkelijk vooruit verdedigen op Immers, dat doet hij niet en vervolgens pakt hij helemaal geen aanvaller van ADO Den Haag op.

De bedoeling is toch echt als een nummer 4 doorschuift dat iemand zijn positie overneemt. In dit geval neemt Svec in eerste instantie over. Maar Breuer heeft blijkbaar weinig vertrouwen in de overname van zijn positie en durft niet de positie van Svec op het middenveld over te nemen met door drukken. Vervolgens denkt Svec dat Breuer zijn eigen positie weer inneemt en loopt er uiteindelijk niemand op zijn positie.

Het is niet alleen de communicatie tussen Breuer en Svec die niet goed loopt. Maar ook tussen Kruiswijk en Breuer, hier gaat Kruiswijk ervan uit dat Breuer overneemt en Breuer dat Kruiswijk meeloopt. Kijk maar naar elkaars coaching van de armen, waarom zou je wijzen als je hem zelf dekt? Vervolgens lopen ze nog alle 2 naar Immers maar het is te laat, Verhoek heeft de bal al op maat voorgegeven, Immers mist gelukkig voor Heerenveen de levensgrote kans.

Heerenveen probeert 1 op 1 te verdedigen tegen het counterend ADO Den Haag. Juist dan moet je zorgen dat je in ieder geval een extra middenvelder heb die nog het een en ander verdedigend kan corrigeren. Je kan namelijk niet van je verdediging verwachten dat ze alle 1 op 1 duels winnen. In dit moment zie je dat de verdediging van Heerenveen helemaal open ligt in het centrum. Op rechts komt ook nog Immers door, die geeft uiteindelijk voor, rechtsback Koning moet knijpen om rugdekking in het centrum te geven en daardoor heeft Vicento net genoeg ruimte om uit te halen. De aanval was zelfs nog beter gelopen als Buijs op de geheel vrij opkomende Verhoek had gekaatst.

Het laatste doelpunt van ADO Den Haag is een bal precies op maat van Toornstra. Breuer had rekening moeten houden dat hij die bal zo kon geven. Hij zou buitenspel kunnen stappen of op het juiste moment een stap terug doen. Hij verwacht die bal totaal niet terwijl je daar toch echt als verdediger bewust van moet zijn. Het is beslissend voor dit duel.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.