Voetbalanalyse: FC Utrecht – Ajax

zondag, januari 23, 2011 @ 02:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

Ajax werd vandaag ondersteboven gelopen door FC Utrecht. Is dit Ajax dan toch nog niet goed genoeg zoals men dacht?

FC Utrecht speelt in een 4-2-3-1 opstelling waar de middenvelders van FC Utrecht erg vrij zijn in hun posities. Mertens zakt uit, Asare loopt constant tussen de linies alleen Duplan blijft constant op zijn eigen postitie. Die constante wisselingen maakt het voor Ajax lastig om druk te zetten. Zeker gezien het aantal meters wat FC Utrecht de eerste 20 minuten maakte.

FC Utrecht stond verdedigend uitstekend door het versterkte middenveld. Het gaf Eriksen de kans om tussen de linies te lopen. Het enige probleem voor Ajax was het veld, het veld totaal Eredivise onwaardig. Iedere keer wanneer Eriksen de bal ontving lukte het hem niet om de bal optimaal aan te nemen. FC Utrecht veroverde vervolgens weer de bal en kon zijn aanval weer opzetten. Het constant veroveren van de bal op het middenveld door FC Utrecht was bepalend voor deze wedstrijd.

Met de individuele kwaliteiten van Mertens, Asare en Duplan was FC Utrecht constant gevaarlijk. Deze 3 waren echter ook bepalend in verdedigend opzicht. Door constant te knijpen waar het nodig was en als Silberbauer of Strootman mee naar voren gingen nam één van de drie de positie over. Strootman en Silberbauer wonnen alle duels op agressie en wisten het daarna voetballend op te lossen.

Werd Ajax dan overschat na de komst van Frank de Boer? Mijn antwoord: Nee. Er zit nog steeds ontzettend veel voetbal in en de tactiek gaat van Ajax gaat op lange termijn succesvol worden. Het combinatiespel was op dit moment niet uitvoerbaar en dat kwam mede ook door het aanvallende spel van FC Utrecht. Daar waren ze nog niet mee geconfronteerd waar Ajax duidelijk nog aan moet wennen.

Later komen we nog met een beelden analyse met het verschil tussen Ajax en FC Utrecht.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.