Voetbalanalyse: Ajax – Feyenoord

donderdag, januari 20, 2011 @ 11:01 AM
posted by VoetbalAnalyses

Feyenoord werd van kastje naar de muur gespeeld maar waar kwam dat door? Is Ajax dan echt zoveel beter dan Feyenoord of ligt het aan Feyenoord?

Mario Been had besloten om niet zijn tactiek aan te passen voor de wedstrijd tegen Ajax. Feyenoord speelde gewoon in de 4-3-3 opstelling zoals het dat ook deed in de eerste seizoenshelft. Gill Swerts en Simon maakte hun debuut aan de rechterkant. Ajax speelde in zijn vertrouwde opstelling alleen Blind speelde voor de geblesseerde Emanuelson.

Vrijwel de hele wedstrijd werd afgespeeld op de helft van Feyenoord. Dat gaf het volgende spelbeeld.

Alderweireld had constant alle vrijheid om door te schuiven. Zelfs als Enoh uitzakte om de positie van Alderweireld over te nemen dan werd hij nog niet aangepakt. Normaliter zou de tegenstander van Enoh dan Alderweireld op moeten pakken omdat die op dat moment gevaarlijker is.

Het opvangen van Ajax door Feyenoord was niet succesvol, hierboven een moment dat Alderweireld de bal weer vrij voor zich heeft. Geen Feyenoorder in de buurt die besluit om door te schuiven. Enoh zal niet diep gaan lopen daar hoef je niet bang voor te zijn. Nu laat Feyenoord Alderweireld centraal doorkomen en door het goede bewegen van Ajax is het lastig om 1 tegen 1 te verdedigen. Een mogelijkheid om dit op te lossen is om te knijpen als vleugelspits en dan vooral Simon omdat Alderweireld aan de rechterkant steeds opkomt. We hebben de lijnen uitgezet hoe dat zou kunnen. Blind komt dan wel vrij maar die is moeilijk te bereiken en die bal is lang onderweg waardoor je gestaffeld weer door kan dekken.

In mijn voorbeschouwing gaf in aan dat Ajax het vooral van de backs zou moeten hebben, dit kwam niet overeen met de wedstrijd. Dit omdat Been de opdracht aan zijn vleugelaanvallers mee had gegeven om gewoon constant mee te verdedigen. Daarom werden ze in balbezit ook niet gevaarlijk.

Aanvallend kon Feyenoord niets brengen, Castaignos stond op een eiland met Vertonghen en verloor ieder duel. Logisch gezien zijn leeftijd en ervaring. Weinig beweging, weinig initiatief dan kom je nergens, dan is het alleen hopen op een geluksballetje die goed valt.

Binnen het elftal van Feyenoord moet er beter gecommuniceerd worden over de tactiek van de tegenstander en hoe dat te gaan bespelen. De aanvallers en middenvelders hadden bijvoorbeeld toch ook kunnen zeggen wat doen we als Alderweireld doorkomt, hoe vangen we dat op? Het leek erop dat Been de tactiek vertelt had en dat ze in de wedstrijd gingen kijken hoe dat uitpakte. Juist dan moet je communiceren met elkaar welke situaties in die tactiek zouden kunnen ontstaan.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.