Analyse Janko: Positie kiezen

donderdag, januari 20, 2011 @ 12:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

Marco Janko was een gewilde spits afgelopen zomer, FC Twente haalde hem binnen voor 7 miljoen euro. Wat is de kracht van Marco Janko? Lees het in de analyse van Marco Janko.

Marco Janko had halverwege de eerste seizoenshelft een interview en gaf daarin aan nog niet helemaal fit te zijn. Hij moest wennen aan het manier van training geven in Nederland. De manier van training geven zal vooral op tactisch gebied liggen, in Nederland worden door trainers de spelsystemen en tactieken zeer serieus genomen. In andere voetballanden wordt meer aandacht aan het fysieke besteed dan aan systemen en tactieken.

Janko moest dus ook wennen wat men in Nederland van een spits verwacht. Aanspeelbaar zijn, kaatsen en positie kiezen voor het doel. Zijn voorganger N’Kufo was het aanspeelpunt van FC Twente om dan vervolgens op Perez te kaatsen en dan werd het spel verder verdeeld. Janko is geen spits die in de bal komt en kaatst, zijn kracht ligt in en om de 16 meter.

Dat is ook precies de reden waarom Preudhomme met een zeer diepe nummer 10 als De Jong speelt. Die diepe nummer 10 moet een aantal functies van zijn spits overnemen namelijk het kaatsen en het diepgaand vermogen wanneer er ruimte achter de verdediging ligt. Maar in de Eredivisie tegen FC Twente gebeurt het niet vaak dat ruimte achter de verdediging ligt en hoeft Janko alleen maar in en om de 16 meter te spelen. Het is een type Huntelaar die constant op zijn kansen loert.

Maar als hij dan eenmaal in de 16 meter is laat hij zien dat een ontzettend goede spits is. Wij geven twee voorbeelden uit de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Zijn manier van positie kiezen is namelijk zo uitgekookt dat een verdediger snel in de war raakt. Janko maakt namelijk een vooractie met het gevoel waar de ruimte kan komen te ontstaan.

Hij weet precies wat hij doet, eerst lopen richting tweede paal om dan vanuit de rug van zijn tegenstander te versnellen om bij de eerste paal binnen te tikken. Janko had allang bedacht waar de bal zou komen maar moest ruimte voor zichzelf maken en stuurde daardoor eerst aan op de tweede paal. De bal kon namelijk nooit bij de tweede paal komen want dan kwam de voorzet te dicht bij de keeper uit.

Bij de tweede goal van Janko geldt precies hetzelfde. Hij ziet Rosales doorkomen, hij ziet dat het druk bij de eerste paal is en er geen ruimte is om daar in te schieten. Toch doet hij net alsof hij toch naar de eerste paal wilt gaan, zijn verdediger trapt erin en vervolgens stapt hij een paar stappen achteruit om de bal in te koppen bij de tweede paal. Dat is nog eens positie kiezen, kenners zeggen dat je met deze intuitie geboren moet worden.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.